Колодар Срб: Пантеон Богова Древних Словена – 4


Саставио у име Рода Војислав Паунић

Белобог, Числобог, Црнобог, Рујевит- Јаровит, Вишењ, Тара, Земун

Белобог

Белобог у словенској митологији, имао је многа имена, која су га симболизовала као светлог Бога врховног пантеона. Белобог има јасну супротност – Чернобог(Црнобог), али истовремено представља добро, част и правду. Увек су га представљали као седог, мудрог времешног човека у белом огртачу. Ово је можда једини Бог који нема никакве везе са војним пословима – није учествовао у борбама Богова. Слика Белобога одражава основне принципе универзума, структуру света и  сврху живота.

Числобог
Овом Богу се приписује систематизација и редослед реке времена; он припада вишим Боговима. Управо је Числобог дао древним Слoвенима не само календар, већ читав систем предвиђања догађаја заснованих на енергији земље и простора. Числобог је заштитник стабилности и промена, Бог који штити људски род, управља пресудом савести после смрти, идентификујући особу својим поступцима.

Црнобог

Стари Словени су Црнобога често звали Црном змијом, у којој су сакупљене све мрачне силе. Био је ретко поштован и кумири нису постављани. Ако говоримо о апсолутном злу, онда је он персонификовање, тако да је његова главна мисија уништење свих живих бића. У својим способностима и снази он није инфериорнији ниједном Богу, па су га богови Јави могли победити само уједињавањем. Али истовремено, наши преци су разумели да је део Чернобога у свакој особи – то је његова мрачна страна. Немогуће је недвосмислено рећи да су чинови Чернобога имали за циљ само уништење, јер без уништавања старог немогуће је изградити ново. Вреди запамтити да добро постоји само у присуству зла, због чега је немогуће победити Чернобога, јер у сваком човеку постоји део њега.

Рујевит- Јаровит

Рујевит се сматра заштитником ратника, који штите своје земље. Главна сврха Бога је, борба са мрачним силама, у којој му помажу не мање милитантни Богови. Главно оружје Рујевита су мач и ватра, које је спреман да користи у тренутку, када је потребно да заштити слабе и увређене. Рујевит је идеализовани ратник, који је од рођења био пример словенских мушкараца. Његов подигнут мач је значио да Словени крећу у безпоштедну борбу и јао оном ко би им се у том тренутку нашао на путу.

Вишењ

Вишењ је једна од инкарнација великог Рода, који је у сваком тренутку посебно поштован од стране Словена који су волели слободу духа, душе и мисли. Овај Бог је био повезан са универзумом и његовим пространим ширинама. Вишењ се с правом сматрао заштитником свих Словена и Аријаца на Земљи. Али истовремено, Бог је био посебно строг према онима који су покушали да злоупотребе пут духовног развоја у себичне сврхе. Посебно је погодан за оне који траже нова сазнања и покушавају да схвате све неразумљиво. Поштена и племенита особа увек је могла рачунати на подршку овог бога

Тара

Ова Богиња покровитељ је свих  живих бића, посебно шуме и планине. Љубазност и искреност незамењиве су особине карактера Таре. Око слике постоји доста полемике, али сви се слажу да је реч о младој девојци тамне косе, која већину свог времена проводи у потрази за лековитим биљем и коренима. Тара се може назвати правом исцелитељком која добро зна све тајне шуме. Има фундаментално знање о структури свемира, али никоме не открива ту тајну. Често је зову Дара, јер је Словенима даривала топлину, љубав и радост, без да је заузврат затражила ишта.

Земун
Ово је Богородица  многих  виших Богова. Земун је колективна слика љубави, која чека своју децу, спремна да пружи све што има за њихову срећу. С времена на време Богиња се претвара у небеску краву јер је у том облику много лакше контролисати небеска стада.  Земун,  по мишљењу Словена, изгледа као прелепа жена,  које је удахњује топлину и љубазност. Наглашена су њена мајчинска осећања према свим људима, не само према својој деци.. Постоји легенда о крави Земун, која иде космосом и посипа млеко, трасирајући људима пут Прави – размислите – Млечни пут се назива наша галаксија …. Земун некада град, данас део Београда….

Детаљније на страницама: : www.kolodar.rs Фејсбук страница: Kolodar Srb; Инстаграм: kolodar_srb

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s