Колодар Срб: Словенске руне – 2


Саставио у име Рода Војислав Паунић

Да би се разумели основни принципи читања руна, размотрите пример – име познатог словенског бога Перуна. Ако је рунама написано као слова, онда је све једноставно – добићете име „Перун“. Али ако је прочитате на сликама, онда ће фраза бити много сложенија – „Пут је наша војна радост и сила.“ Истовремено, не треба заборавити да постоји још сложенија опција читања, али је приступачнија историчарима и истраживачима, мада ако постоји жеља, радознали потомци древних Словена моћи ће то да схвате.

Колико руна има и шта оне могу значити

Стандардна Каруна садржи 144 руне, поред којих се могу разликовати руне кретања, времена, фигуративно (данашњим људима је то прилично тешко да разумеју). Ако каруничке записе сматрамо извором информација, они нису толико компликовани  приликом читања и слова и слика.

Често можете наћи спомендан Ха’Ариан Каруна као скандинавског футхарка, који се састојао од 24 руне. Словенске руне и скандинавски футкхарк могу се користити само у езотеријском контексту, пошто су само саставни део општег Карунског или симболичког система. Ако на руне посматрате са становишта модерности, оне су помало изгубиле своју корисност. Могуће их је користити само да бисмо научили традиције и обичаје наших предака, додирујући изгубљено знање.

Вредност руна словенских народа

Словенске руне и њихов значај – ово је једно од главних питања која занимају модерне Словене. Стандардних 18 руна, које су основне, сматрају се најмагичнијима и широко се користе у разним окултним ритуалима. Руне се примењују на било које предмете и површине, у распону од оружја до тетоважа на телу. Дешифровање славенских рунских талисмана уско је повезано са специфичним словенским божанствима, јер свака руна симболизује једног Бога. Најједноставнија интерпретација је:

    Ветар – Велес;
    Берегиња – Макоши;
    Уд-Јар – Јарило;
    Нужда – Краљ Нави Вии;
    Мир – Белобог;
    Бити(има)- Жива.

Радознали потомак Словена, који познаје све особине сваког Бога и њихову графичку интерпретацију, може сам направити талисман, делимично испуњавајући његову сврху. Руне Словена су део знања скривеног од просечног лаика, имају скривено значење које вам омогућава да користите традиције родне вере како бисте побољшали међуљудске односе, богатство и добили унапређење. Чари и амајлије омогућавају постизање жељеног резултата, а донекле подсећају на то, да је за провођење плана потребно доносити одлуке самостално. Популарност слoвенских симбола у последњих неколико година објашњава се чињеницом да све више и више људи сања да схвати тајне словенских Аријеваца, науче више о њиховим традицијама, веровањима и обредима. Стога данас није проблем купити словенски талисман, који ће донети срећу, успоставити везе. Сребрни и дрвени амулети су највише тражени, јер се овај метал и дрво трешње, кедра и храста, од самог почетка одувек сматрали магичним.

Словенске азбуке на основу руна

Да би се правилно разумеле и користиле руне Словена, важно је знати да нема много основних рунских азбука, од којих свака има своје карактеристике употребе и примене:

    Венедијанске (вендијске) руне су азбука коју су користили Словени који су живели на југу Балтичког мора између Елбе и Висле, до средине првог миленијума нове ере;
    Бојанске руне – написали су у четвртом веку „Бојанску химну“ (један од најпознатијих старословенских епова). Ове руне сличне су натпису симбола народа Грчке, Мале Азије и обале Црног мора;
    Руна Велес – пронађена је у културним и друштвеним односима источних Словена. Уз њихову помоћ, хронике су се задржале до 9. века у Русији. Написали су „Велесову књигу“ – једну од главних збирки обреда, легенди и легенди Словена.
    Руница – према неким научницима ова азбука постоји још од палеолита – Винча – ТЕРТЕРИЈСКЕ ПЛОЧИЦЕ. Лепенски Вир, на основу које су били састављени ћирилица(Србица) и глагољица. Штавише, постоји теорија да је таква „руника“ основа за писање Старог Египта и Кине.

Вредно је запамтити, да словенске руне нису само лепи симболи, чија је примена постала популарна; оне су део наше повести. Питање проучавања руничког писања сложено је питање, које захтева не само основно знање митологије, већ и фундаментално проучавање културних и друштвених односа читаве повести  свих цивилизација, које су допринеле развоју и формирању човечанства.

Поред добро познатих и широко распрострањених ведања (пророчанства), Словени су користили руне и за заштиту и исцељење, као и за привлачење обиља и љубави, за добијање снаге – плесали су,  певали, медитирали на њима, од њих правили амајлије, користили их као чаробне талисмане, гатали на утврђени начин.

Детаљније на страницама: www.kolodar.rs Фејсбук страница: Kolodar Srb; Инстаграм: kolodar_srb

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s