Дела која се више не налазе у школској лектири – Бранислав Нушић – Народни посланик


Бранислав Нушић је о својим комедијама говорио овако: „ Постоји само један хумор и то онај који изазива смех на уснама, и  ублажава суровости живота. „

Његова позната ( и прва) комедија, Народни посланик,  је комедија у којој се Нушић смеје неким ружним странама тадашњег режима, што је режиму наравно сметало. Као што видимо, прошло је много времена од тада до сада,  а није се много шта променило јер,  како је Народни посланик  сметао онима из власти тада,  тако се дешава и сада. Овога дела нема више у  нашој школској лектири.

Но, упркос ,,модерним,, погледима,, оних који одлучују шта ће се у школама читати, комедије Нушића настављају да живе свој живот, пунећи  позоришта широм света.

Народног посланика  радо гледају  у арапским земљама, а задњих година  је драги гост и у  Азербејџану, што говори  о  њиховој актуелности која не познаје границе. Сви јунаци Нушићеви,  „оног доба“,  јунаци су и овог доба. Карактери људи су исти, као и ситуације у којима се често налазе.

Одломак 1:

Јовица: Па ако проговоримо и о изборима газда Јевреме, будите уверени да ћу ја увек умети да сачувам према Вама све поштовање.

Јеврем: То јест, то ти признајем. Иако си из друге партије, ја те, видиш, само политички мрзим, а онако у души, ја те волим.“

Одломак 2:

ЈОВИЦА: „ Е, велика ти хвала на томе, Јевреме! Рекох ја: са Јевремом треба прво да разговарам, па овај… и то да ти кажем… Ако ти је почем стало до тога, а ја пристајем и да поделимо, да ме пустиш, прво мене једно две године, колико знаш да се помогнем, па после ти иди, ако хоћеш, у Скупштину. Ево, ако хоћеш и уговор да правимо.“…..

-приредила- Верица Стојиљковић-

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s