Дан Стрибога – 8. гумник/август


Саставио у име Рода Војислав Паунић

Словенски календар сматра се једном од најзанимљивијих, најмистериознијих и најстаријих повести наших предака, која је успела да савлада огромно време и опстане до данас. Када се студира, чак и површно, боље се разуме  вера,  култура  и свакодневни начин живота предака.
Летњи родоверни празници  заузимају  посебно место  јер  су  у то време  преци напорно радили да обезбеде храну својој породици а сем тога, били су начин  да се мало одморе и захвале Боговима на њиховој милости.

Један од најишчекиванијих,  и најзабавнијих празника наших предака био је 8. гумника ( августа) када је дан Стрибога,  божанства одговорног за ветрове.
Наши преци су Стрибога називали различио:  Стрии,  Стриба,  Ветрило. Он има моћ над ветром  и свим што се налази у ваздуху као што су то птице па и стреле које су летеле.

Стрибога су поштовали и пољопривредници и морнари, Ветар је био потребан млиновима и онима који развозе брашно и зрно.  После празника Жетве –Велесове браде наравно да су ишчекивали довољно ветра да заокруже циклус припрема за зиму

Бог је одувек био представљан са дугом сивом брадом као симболом мудрости и искуства,  и са златним луком у рукама.  
До нас је стигло неколико легенди, о његовом рођењу и изгледу а једна је, да се Стрибог појавио од варница које је исклесао Сварог.  Његова браћа су Семаргл и Даждбог

Како су стари Славени славили Дан Стрибога

Сви становници села окупљали су се на капиштима приносећи требе Богу, молили му се,  док су свештеници  вршили своје обреде како би примили милост и заштиту Стрибога. Након тога, сви би се окупили за столом и забављали до зоре када је долазило преображење природе.

Иако по хришћанском календару то буде 19. Август,  сведок сам,  да није тако. Мој рођендан је 11 гумника/августа и ретко је било да буде изузетан дан увек ветар, киша и захлађење….Ево иде 44 пут,  па ћемо проверити ове чудне године 7528,  од стварања света у звезданом храму,  какав ће бити преображај после Стрибога вечноветровитог.

Слава Роду !

-слика Стрибога – Шишкин-

Извор: www.kolodar.rs Фејсбук страница: Kolodar Srb; Инстаграм: kolodar_srb

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s