Вукица Морача: Поклон душу губи


Живела је у селу Зеленгора, једна вредна и радна девојка по имену Радилица. Свако јутро је весело ложила  ватру на огњишту, али га је и рибала и прала редовно, уз обавезне молитве за претке. Чистила је кућу и гланцала, мела метлом. Прашину би стално сакупљала и избацивала из куће. Пајала је све зидове и ћошкове куће, од крпе и метле се није одвајала. Намештај је редовно мазала уљима да се све сија. И заиста, кућа је блистала, али је она копнела. То су приметили сви у селу, те ју је неколико старамајки посетило и рекло да мало мисли и на себе, а смањи чишћење куће. А Радилица је мислила, да од када су јој умрли родитељи, кућа треба да блиста, да би им показала колико их је волела, да би јој мисли биле чисте, а и није знала шта би са рукама и толиком тугом.

Једног дана неко покуца на њена врата. Она стидљиво провири и угледа незнанца, средовечног човечуљка, црне косе и злокобних очију. „Добар дан странче. Којим добром?“- проговори Радилица. Он се осмехну, те рече: „Добра и вредна девојко, чуо сам да ти треба помоћ у раду. Па ето ја  стварам направе које људима помажу. Сигурно си чула да постоји чаробна пећ, која боље греје него огњиште, лако се одржава, а и говори ти шта кад да радиш. Она ти  зготови разна јела, само кажи шта желиш.„ Девојка се замисли па одговори: „За пећи сам чула, али  да саме кувају и причају нисам. Немам ја новаца за тако нешто.“ Странац на то рече: “Не брини ништа. Тражим само мало твоје светле душице, али шта је то за такву помоћ.“ И тако и би.

Радилица се радовала новој чаробној пећи. Стварно је било мање посла него око огњишта, лако ју је брисала и чистила. Мада је пећ стално нешто зановетала – те склони овај плех, те опери ме, те помери ме до угла, сармица са зељем је готова – склони је, отвори врата да се проветрим, донеси још дрва, очисти гар… Сад није спремала јело, али је стално трчкарала око пећи. Ипак, имала је мало више слободног времена или јој се тако чинило. Кад је села и размишљала  долазиле су јој углавном неке тмурне и тамне мисли. Није више  радосно певала поред потока и у шуми, нису птичице више слушали њено безбрижно појање, седећи на гранама околног дрвећа.  А и молитве су се проредиле.

Не прође дуго времена, опет наиђе странац. „Добар дан вредна девојко. Видим да стално бришеш под и сређујеш кућу. Створио сам направу која скупља прашину и брише дрвени под. Наравно, треба да даш мало своје светле душице, али шта је то.“ Девојка се озари, сети се колико јој је помогла пећ, те пристаде. Заиста, направа се стално кретала по кући, под је био чист, а и прашине више није било. Мада се у кући чуло безкрајно  зујање и то ју је нервирало, а често ју је направа и саплитала, па се онда једва чујно  кикотала. И она је говорила стално – помери столице око стола да и туда прођем, помери кревет у лево, испразни кесу са прашином, поново опери кесу – није било добро, помази ме и певај ми својим предивним гласом и све тако. Ипак, имала је мало више времена или јој се тако чинило, да седи на трему, да се љуља у љуљашци, али… Све неке грозоморне мисли су протрчавале кроз њену главу. Често је имала ноћне море и будила се сва у зноју. Стално се питала шта се то дешава.

Опет прође мало времена, кад ето ти  странца, гараве косе и злих очију. „Добар дан вреднице. Кућа ти је све чистија, па ето дошао сам да ти понудим, најновију направу коју зовем  хладњак. Он је стварно посебан изум, који хлади и чува храну јако дуго. Не мораш да копаш трап за кромпир, пшеницу можеш да чуваш годинама, месо и плодове можеш да спремиш и једеш током целе сезоне. Не мораш више да бринеш о кварењу хране. Наравно, овај пут ми треба, у замену да даш још већи део твоје душе.“ Размишља Радилица и нећка се, али стварно јој треба нешто за чување хране. Ова година је била кишна, све брзо пропада, ни не стигне да обере воћку, а воће  почне да трули. Пристаде она, тешка срца. Странац, пре него што је ишчезао, је додао: „Само да знаш, ова направа зна све о теби и  све то шаље  мени, чак и твоје мисли. Надам се да ти не смета“. Несташни ветрић је звиждукао у пољу, те Радилица није ни чула његове речи.

Кућа је била чиста и тако рећи сама се одржавала. Јело је само требало наредити и очас посла је било готово, укусно и вруће. Мада је Радилица  стално тумарала кроз собе, нешто притискала и комбиновала, онда их прала и мазила. Оне су готово преузеле целу кућу. Баш је била у тешком стању, малаксала и незадовољна. Све неке тешке и црне мисли су је опседале, глава ју је редовно болела, тело је било ухрањено, али слабо. Стално се питала – шта се то са мном десило?

А онда је уснила чудан сан. Онај странац јој се церио у лице и викао: „Свако ко прода душу за разне направе, не треба да се чуди. Човек без душе није човек. Џабе ти лепа и чиста кућа, кад си продала своју душу и срце, да би мање радила. А, да ли радиш мање или трчиш око направа? Ја сам се уселио у твоју душу и господарим твојим телом. Баш ми је лепо. Кућа блиста, а ти ћеш да радиш онако како ја хоћу и постаћеш мој и куће ове роб.“ Радилица је последњим честицама своје душе послала сјај и мисао: „Не требају ми направе, хоћу своју душу натраг. Радићу и дан и ноћ, али хоћу свој мир и спокој заувек.“ И онда се десило нешто прелепо. Њена душа је засветлела, проширила свој сјај и на кућу и на околину, а мрачни странац је морао да побегне из њене душе, јер и најмања светлост у том црнилу га поништава. Направе су одједном нестале. Радилица је ушла  у кућу, запалила своје старо огњиште, орибала под у кући и отишла до трапа да извади кромпир. Запевала је дивним, звонким гласом, а  птичице су занемеле од лепоте, анђели су се на небу  радовали.

Има разних помоћи у животу. Добро је кад је од срца и безусловна, али разне новотарије, за које човек треба да прода душу, нису баш увек корисне.  Мада, има разних људи и ћуди. Ко ће свету угодити.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s