Задњи дан Вучјих дана –Дајбогов Дан – растурњак – 11.новембар


Дајбог –Даждбог, Дажбог – бог који даје живот Земљи, истовремено  је бог Сунца (сунчеве топлоте) и кише (дажд) што су најважнији услови за живот људи. Он је и у вези са прецима, као бог подземног света, што је можда (код нас јужних Словена) његова најбитнија карактеристика. Судећи по томе, боговима не могу строго да се приписују соларни или хтонски принципи, већ једно божанство може бити и соларно и хтонско.

Дајбог се сматра родоначелником Срба али и свих Словена јер спев „Слово о полку Игорову“  јасно нам говори,  да су се и Руси сматрали потомцима Дајбога.

Вук је нераскидиво  везан за овог бога јер је он један од Дајбогових облик, а вук је, такође, сматран и претком  свих Срба:

Вучји дани -светковина вукова,  у вези су са култом предака и трају 7 дана.  Завршавају се Дајбоговим даном, 11. Новембра, мада се празновало  и дуже код нас и код Бугара, а највише последњег дана, названог растурњак или распист, када се вукови разилазе. Растурњак је иначе дан који постоји код свих вишедневних празника посвећених прецима. Душе умрлих (које се у овом случају налазе у вуковима) су се гостиле и последњег дана се растурају.

-слободна интерпретација текстова са  Википедије, из Словенске митологије, и сл…

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s