Древни град Аркаим – древна звездара


Аркаим – град древних Аријеваца на Јужном Уралу

На срећу, налазиште је избегло судбину коју му је наменила стара совјетска власт- плављење локације у циљу изградње резервоара.

Аркаим, град-опсерваторија, јужно од Урала, у Чељабинској области, откривен је 1987. године.  Духовни објекат, Град опсерваторија уралско-казахстанских степа, до сада  најочуванији налаз,  стар преко 7000 година, захвата 20 хектара површине. Налази се на истој географској ширини као и Стоунхенџ, од кога је удаљен 4 000 километара и временски старији двадесет векова.

 

Град је је грађен плански што доказује  међусобна повезаност објеката у смислу коришћења. Кружне је основе  а конструкција грађевина, ове водоравне опсерваторије, заснива се на сложеној и прецизној геометрији небеских координата.  

Спољашњи,  месечев- круг,  са истим је радијусом од 43,2 метра као и унутрашњи прстен Стоунхенџа.

У унутрашњем, сунчевом  кругу, искоришћен је златан пресек круга.

Такав план је близак начелу Мандале – једног од основних сакралних символа будистичке философије. Сама реч «мандала» се преводи као «круг», «диск», «кружан».

 

Свака кућа за становање имала је огњиште, бунар и подрум, што је несумњиво доказ седелачког начина живота. Овде је откривен најстарији канализациони систем, који сведочи о плански урбанизованој поставци јер сем пројектованих улица, постојао је систем сливника и шахти . Ископавањем у околини, пронађено је мноштво остатака керамичких предмета са шарама у облику „свастике“, древног симбола Сунца присутног широм планете.

 

Аркаим се у Риг Веди помиње као Шамбала, семантички од ариј. шамбала, провијант, залиха, сакупити, има и значење молитве. Касније је назван Вареј,

У фолклору Источних Срба или Рашана познат је као Светли Ириј, а исландске  саге зову га Асгард, док је код Јелина познат као главни град Колхиде.

Параметри померања равнодневице, приказани у Аркаиму, су прецизни и детаљни, што његове творце чини високо цивилизованим, са знањима која су касније приписана Јелинима.

 

Знање становника Аркаима се не може се замислити без познавања броја. Како се писмо и број не могу одвојити, помињање Аркаима у ведама је индиректан доказ писмености уз старост веда, што значи, да су веде и писмо нашег међуледеног доба стари најмање 7000 година. Овај индиректан доказ писмености, иде у прилог теоријском ставу Радмила Стојановића о старости Веда на 11.000 година, израчунатом помоћу померања равнодневице а на основу астрономских података о записаним догађајима који су савремени почетку мезолита.

 

Град је обредно место, као и храм или кућа, јер, кроз њих пролази соха небеска која повезује сва три постојећа митолошка света.

 

Аркаим је нестао у пожару, код кога је необично то, што он по свему судећи није био неочекиван за житеље;  већ је сасвим вероватно да су га они и запалили.

Само тиме се може објаснити чињеница да у древном згаришту нема никаквих ствари потребних у свакодневном животу; тек онако – крхотине, парчићи. А о људским остацима нема ни говора – сви су отишли живи, одневши све што је вредно са собом. ЗАШТО?

Слободан М. Филиповић Извори: Васељенска и Аркаим – град древних Аријеваца на Јужном Уралу, Википедија

srpska.ru/article.php?nid=6075

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s