Илија Зипевски: Шеснаестоделна подела дана


У шеснаестоделну кружну шему се уклапају и доба дана и ноћи код Срба. Заправо назива за доба дана и ноћи код Срба има 18 и они су: зора, свануће, јутро, преподне, подне, поподне, сутон, сумрак, предвече, вече, мрак, неко доба ноћи, поноћ, глуво доба ноћи, први петли, други петли, трећи петли и праскозорје.

Ја сам доба првих, других и трећих петла ставио у једно поље и добио савршено уклопљен ритам дана и ноћи (24 часа) у шеснаест поља. Стога предпостављам да би други петли већ могли да се поклопе са праскозорјем а трећи петли са зором јер када бих поређао 18 поља у кружну шему, поља се не би уклопила са часовником. Дакле шеснаестоделна подела дана је тачнија.

Представљена шема би се савршено уклопила само два пута годишње: на пролећну и јесењу равнодневницу где дан и ноћ једнако трају. Током свих других дана године ова доба дана и ноћи се померају. Када би дан и ноћ мерили у 16 јединица, то би значило да један такав час траје један и по регуларни час.

Јога нас учи о смени рада два канала у човековом даху који су у вези са енергетским каналима који се зову ИДА и ПИНГАЛА. Смена рада ових канала испољава се као наизменично дисање током дана само на једну или само на другу ноздрву. Када дишемо на обе ноздрве истовремено то значи да смо уравнотежили ИДУ и ПИНГАЛУ и покренули средишњи канал СУШУМНУ. Наиме, ритам дисања само на леву или само на десну ноздрву се током дана смењује на сат и по времена. Да ли су древни Срби ово знали ?

(Илија Зипевски, АзБукВеда, трећи наставак)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s