Илија Зипевски: Све у 16 и закон броја 7 (9)


 

Систем 16:9 који видимо код Срба Словена (али и Германа, Келта, Аријеваца, Индуса) као 16 слова у азбуци (не рачунајући самогласнике), 16 доба дана и ноћи (погледати претходну објаву), 16 имена предака уназад и 16 плетеница на симболу Мудрог Слова, као и израз „све у 16“, претпостављају небо подељено на 16 делова (астролошких кућа), дан от 16 часова и недељу от 9 дана.

Систем 12:7 који данас користимо заменио је у прошлости старији ведски систем 16:9 онда када су се центри цивилизације преместили на подручја јужно от 45. степена географске ширине (Сумер, Египат, Рим).

Кружница коју описује кретање Сунца током Године (посматрано са Земље), симболичка је основа сваког календара. Северно от 45. степена г. ш. угао између најсеверније (дугодневница) относно најјужније тачке (краткодневница) изласка и заласка Сунца у относу на географски запад относно исток (равнодневнице) износи око 45 степени относно чини осмину правилног круга (ово је идеално на 56. степену г. ш.). Круг издељен на 8 делова се даље дели на 16 делова и тај относ чини основу ведског календара и мерења уопште.

Испод 45. степена г. ш. угао између најсеверније и најјужније тачке изласка и заласка Сунца у относу на исток относно запад износи око 30 степени относно чини шестину правилног круга. Круг подељен на 6 делова се даље дели на 12 и 24 дела. Стога календар „јужноатлантске“ традиције небо дели на 12 кућа, дан на 24 часа, час на 60 минута и недељу на 7 дана.

Број 7 относно 9 чине меру по којој се отиграва Божије стварање познато и као закон броја 7. Детаљније о закону броја 7 погледати радове Г. И. Гурђијева (Све и свја), П. Д. Успенског (Четврти пут) и Ивана Антића (Санкхја).

Укратко, све што у природи настаје и постаје, отвија се у 7 фаза. Унутар тих 7 фаза на два места је потребно увести додатне напоре како би права стварања достигла осму фазу која представља удвостручену вредност почетне, прве фазе. Без ових додатних напора, права стварања мења свој правац и претвара се у своју супротност.

Отличан пример скретања закона броја 7 у друштву јесте Хришћанство. Иако настаје као учење о праштању и љубави („волите непријатеље своје“, „не судите да вам не буде суђено“..) врло убрзо Хришћанство стиче „вернике“ који су спремни да поступају као звери према сваком ко се не приклони Христу, анатемишући све што „није по канону“ заборављајући љубав Христа и праштање о којем је учио. Без додатних свесних напора (понављајући исте приче без разумевања) побожност постаје своја супротност – разлог за сукоб уместо за помирење.

Закон броја 7 пресликан је у западној музичкој лестивици. От укупно 12 тонова, 7 чине лествицу у којој на два места относ између два тона чине полутон уместо цео тон (додатни напори). Свеукупно закон броја 7 чини 9 фаза от којих су две такорећи невидљиве.

Прво слово Азбуке носи име АЗ. Стога слова између А и З чине седмоструку относно девотоструку праву стварања – от А (небо) до З (ЗЕМЉА). Ова права стварања пресликана је и у човековом бићу што ћу касније објаснити. У самогласничком кругу (на слици) от Б до З имамо 7 слова (Б,В,Г,Д,Ж,Ѕ,З) али ако рачунамо и два сугласника А и Е онда је то 9 слова.

У наредним објавама ћу обрађивати слово АЗ као и посебно слова от А до З јер они представљају изворну праву стварања како Свемира тако и човека.

(Илија Зипевски, АзБукВеда, пети наставак)

*

Владан Пантелић: Илија Зипевски

Илија је уметничка и научничка душа. Рођен је 1985. године у Београду.Од најраније младости се занима за цртање, стрип, музику, потом поезију. У првим бендовима био је бубњар, мало касније гитариста, композитор и певач. Дипломирао је графички дизајн, упознаје се са 2д анимацијом и с њом се почео професионално бавити. Углавном ради цртане анимације у оквиру програма за децу.

Године 2010. свира и пева на улицама великих градова широм бивше Југославије, земљама Европе, у Израелу, Турској.  Те године се почео активно занимати за духовност, а од 2012. за србску историју, почео да изучава азбуку, календар, астрологију и друге сродне науке. Од 205. године свира и пева у свом ауторском бенду – Крилат и бео.

И да саберем: Илија је сликар-цртач, поета, бубњар, гитариста, певач, проучава србско писмо и пише стручне и научне радове које објављује под именом АзБукВеда.

Илија, јеси си мало разапет између свих ових интересовања? Како и где нађеш време? Или си научио искораке у Вечност?

Мало се шалим. Велики руски научник Григорије Грабавој каже да су човекови потенцијали огромни и да је могуће прерадити милионе информација у кратком времену, само то треба научити и проширити сопствену свест и јасновиђење.

У Србском Журналу, у наставцима, настављамо да објављујемо АзБукВеду, радове Илије Зипевског, који су изазвали велику пажњу стручне јавности.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s