Приче: Златна јабука


Јабука је једнакост и поређење,  замена за светлост сунца и митски симбол плодности. Народно стваралаштво препуно је лепих израза као: „Лепа ко јабука“,  „ Румен ко јабука“, „Ти си моја јабука од злата“  јер,  јабука је симбол оног што је највредније човеку.

Јабуке од злата су у власништву Перуна и његово су и крајње најубојитије средство – округла муња. Девојка која има ову јабуку, громовита је,   сестра је грому јер с њим се игра и надиграва.  То је сунчева девојка каже словенска митологија.

У божанским световима  свадбе се одвијају у граду, на грани од облака,  и та митска предаја девојке је, не само прасловенска, него и балтословенска.

Невесту просе многи, но ко добије јабуку, тај добије девојку.

Са врха дрвета света, или из пауновог репа, труси се злато. Девојка га носи златару, он од њега  кује кључ којим се отварају граду врата.

У алхемији  златна јабука је симбол  сумпора а код Келта симбол знања, спознаје, младости и здравља.

У неким тумачењима  симбол  је земаљске жеље  јер је облика Земље а само злато представља Сунце – савршенство, нешто што не тамни.

У нордијској митологији, у граду Асгарду, постоји врт у коме расте дрво које рађа златне јабуке,  и њега негује и чува лепа богиња Идун. Идун свакога дана бере јабуке, и даје их другим божанствима, да би били вечно млади.

У старохелмској митологији,  Ладон је чувар хесперидских  јабука, на „дрвету живота“ у Атлантовом врту, које су боговима небеског Олимпа омогућавале вечиту младост и безсмртност. Отуда је ова „забрањена“  воћка  свето дрво бога Сербона, иначе Херакла и Аполона, бога Сунца.

Између осталог, енергетско поље човека надраста своје физичко извориште, у зависности од човековог духовног напретка, и може да нарасте и допре ван граница простора и времена, и да тако делује и дотиче „на даљину“ ,  а облика је јабуке. Овакво поље има и сама планета Земља.

Зато је златна јабука симбол и духовног живота, односно духовног напретка човека.

.

-слободна интерпретација текстова – приредила Верица Стојиљковић – Извор- Институт Руђер Бошковић; Текст Весне Рогановић-Политика; В. Чајкановић; Србски Журнал, Васељенска ТВ; и сл…..

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s