Горан Лазаревић Лаз: (Мало о језику) – Никола


19-тог децембра 2020-те године Срби улазе у 7529-ту годину.Не постоји старији календар на свету.Ко не верује нека погледа гомилу средњевековних докумената Срба, запис у камену на смедеревској тврђави и …и нека сам упореди.

Календар је одраз свезнања и праксе спознаје временских дешавања, практични приручник седелачких народа који опредељује опстанак на простору на коме се живи. За та знања потребно је генерацијски дуго искуство посматрања и закључивања, као и низ практичних потврда…

Календарски посматрано, Срби славе своју ПРАВУ Нову годину да дан Светог Николе (19-ти децембар).

И поред историјског заборава својственог нама, Св.Никола је и данас најчешће слављена слава у Срба. Свети Никола је у митологији и религији Срба бог РАДГОСТ. Да су Срби ради гостима и да воле да иду у госте не треба посебно истицати. Стога,Радгост (Св. Никола у новије доба) није само заштитник помораца већ свих гостију – то јест путника. Због тога сама слава може бити и посна и мрсна (искључују се они који посте због Божића).

Бог Радгост  је једна од многобројних манифестација Србског Врховног Бога, а гостопримство се у Срба сматра искушењем којим наш Бог проверава правоверност душа наших србских… Никола, као име, у духу нашег језика, значи МАЛО СУНЦЕ или мало сунца тога дана (Ни-коло, тј. ниско коло или ни-коло тј. није кола, нема сунца, премалено је, сунце стоји тј. застаје… ).

По календару и догађајима у природи тога дана старо сунце умире а ново Сунце се рађа,оно је новорођенче, мало,нејако и ниско на небу (најмањи, најнагнутији је тада сунчев лук на небу). То је време солстиција или сунцостаја, тренутак када Сунце достиже своју највећу угаону удаљеност у односу на екватор. Солстициј је зимски – 21ог децембра и летни -21. јуна.

У исто време Никола је Н И Коло = Н (наш,рођен,син,Сунце…), И ( спајање, веза,спој…), КОЛО је Сунце,круг, циклус, кружно тј. циклично кретање времена… Никола је поновно рођење сунца у кружном току времена, у бескрајном циклусу у природи…умире стари Бог, рађа се нови… рађа се САВРШЕНИ (јер је О ознака за Сунце, Он, новорођени у новом кругу = савршени).

Као заштитник путника и дародавац ( Сунцедавач ) Радгост- Св.Никола је касније традицијом инкарниран у Деда Мраза…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s