Нова Година коју Срби Славе – Мали Божић


До 1881. је СПЦ, као и све србске државе до тада, користила Српски календар Светог Саве. У њему је година почињала у априлу, а време се рачунало од библијског Потопа па отуда на многим старим споменицима другачије датовање у односу на савремено, јер је по том календару сада 7529. година.

Међутим, након што је потписана „Тајна конвенција” између Аустроугарског царства и Србије, наша земља се обавезала да уведе јулијански као званични календар Србије и СПЦ. (иначе, широм света је тренутно у употреби око 50 различитих врста календара)

У неким деловима Србије се Србска нова година назива и Мали Божић.. Износи се глава од божићне печенице, долази положајник, рано се руча, а деца обилазе стоку хранећи је остацима јела од ручка. Према обичају, Бадњак се чува до Србске Нове године, када се праве крстићи и стављају на воће, односно родно дрво, како би година била родна. Овога дана СПЦ обележава празник Светог Василија Великог.  

Обредни колач Василица  спрема се за србску Нову годину (или Мали Божић). Осим назива Василица овај обредни колач у неким крајевима Србије називају још и васуљица, масленица, папуљица, груваница, бараница, папреница итд. У Василицу се ставља и новчић, исто као што се чини са  Чесницом.

Нову Годину  овога дана,  обележавају: Јерусалимска црква, Руска црква, Српска православна црква, Грузијанска црква и Света Гора Атонска.

Извор: Објектив, Мондо

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s