Илија Зипевски: ГЛАГОЉИ


Слово Г у Азбуци носи назив ГЛАГОЉИ и отговара грленој чакри.

Глас Г је грлени глас који настаје спајањем језика и непца (небце). Зато се сам глас Г везује за представу ГРЛА па отуда имамо речи: ГРЛО, ГРКЉАН, ГЛАС, ГОВОР, ГАЛАМА, ГРГУТАЊЕ, ГРГОЉЕЊЕ, ГРГЉАЊЕ, ГРЦАЊЕ, ГУТАЊЕ, ГУЦАЊЕ, ЦУГАЊЕ које су све у вези са грлом и говором. Глас излази из уста која се налазе у ГЛАВИ.

Старословенска реч ГЛАГОЉИТИ значи ГОВОРИТИ. Изразу ГЛАГОЉИТИ највероватније да претходи старија варијанта ГРГОЉИТИ или ГРГОРИТИ. Израз ГРГОЉИ за говор користи Миле Медић у свом делу „Завештање Стефана Немање“ као архаизам: „.. где још одзвања наша реч, где се још гргољи..“. Познато је да Р прелази у Л и то је углавном случај у относу између санскрита (Р) и европских језика (Л). На пример: Сурја /санскрт/ – Солнце /стрслв/ и Sol /лат/, пурна /санскрт/ – полно /стрслв/ – пуно /срб/, срава /санскрт/ – слава /срб/ итд. От ГРГОРИТИ долази и облик ОРИТИ (оратор, орално).

Грлена чакра се налази у пределу гркљана и обухвата грло и уста и то је човеково средиште изражавања. ГЛАГОЛИ се налази између чеоне чакре (БУКИ ВИДИ) и срчане чакре (ДОБРО) относно између ума и срца. Правилан рад овог енергетског кола огледа се у способности правомерног изражавања што подразумева складну везу између срца и ума. Дакле правомерно изражавање представља способност неспутаног изражавања себе – онога што нам је у души и на уму, относно говорења истине – ни мање, ни више. Изражавање је носилац РЕЧИ (рчући) относно СЛОВА или СЛАВЕ. Човек гласом својим пева и рче молитве којима се обраћа Богу да Славу Њему узнесе. Преко правилне употребе гласа и речи човек се прослављује или просветљује – наш народ каже: ко пева зло не мисли.

Неспособност изражавања онога што мислимо и осећамо, спутаност слободног и креативног изражаја, показатељи су неправилног рада ГЛАГОЉИ чакре. Говорење лажи, изражавање беса, мржње и заједљивости, неодлучност относно несклад између ума и срца и неискреност неповољно утичу на рад грлене чакре што се може отразити негативно по орган грла и штитну жлезду са којом је ГЛАГОЉИ чакра у вези.

У јоги грлена чакра носи назив ВИШУДА и кроз њу пролази 16 надија относно енергетских канала стога се она симболички представља као лотус са 16 латица.

Занимљиво је и да ЧЕЛО и ГРЛО у свом називу носе завршетак ЛО относно ИЛО/ЕЛО што носи значење Божанске Светлости. Грло је горило, говорило. То су две умне чакре (чеона и грлена) које произилазе из свести (АЗ) и оличење су Духа – првобитних принципа из којих је створен свет – Свест (А) , Звук (Б) , Светлост (В) , Реч (Г).

(Илија Зипевски, АзБукВеда, осми наставак)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s