Владан Пантелић: Лицеиграчи


Тридесето мудрованије из Тијаније
(20. 01. 2017. године)
.

Сви знају шта значи реч ЛИЦЕМЕР. И сви су видели како лицемер изгледа или су се по малчице и играли те улоге. О карактеру лицемера пише у свакој књизи која се бави психологијом. Наши позоришни или филмски глумци су много пута дочарали такве ликове. Али глума не даје ни приближно добро приказ лицемера и лицемерства у односу на политичаре. Они лицемерство живе! Ово се односи на већину политичара на Истоку и Западу. Нарочито на Западу. Они су учитељи, гуруи, лицемерја. Дакле, они су лажови, преваранти, отимачи, измишљачи афера, крадови избора, ствараоци свих могућих фарси. Они знају како да се улагују играчу изнад себе, да пузе, љубе ципеле и скуте, да тапшу. Они живе да би се сликали с њима, дали изјаве, руковали се. Онда се врате кући пред свој народ, који их је изабрао, и коме су у кампањи причали неке друге приче. Одједном се ту испрсе, побесне, урлају, не полажу никоме рачуна – за понашање, за трошење новца, за сумњиве одлуке, сумњиво друштво, силеџијство, недела, за своје финансијско стање.

*

Мало ко зна лик и не-дело и значење речи ЛИЦЕИГРАЧ. Он је много савршенији од лицемера. Он је лицемер на куб. И много више од тога! Лицеиграч има све одлике лицемера, али усавршене до савршенства. Негативног савршенства.. Он може тренутно да мења фризуру, мења свој иѕглед, говор, карактер према саговорнику – већем играчу. И лицеиграче можете видети сваки дан, нарочито на малим екранима. Са екрана и не силазе, тако да ни мува нема где да се спусти, толико су се раширили. И они, као и лицемери, разапети су – од миша пред газдама до лава пред народом.

**

За нас, тридесет Витеза Праисконог Реда Тијаније, који смо први дочекали златне зраке Златног доба, и који смо први угледали свитање Свароговог дана, данас је дан за седење и сваралачки не-рад. Обрисаћемо од прашине велику таблу малог екрана и гледати трампизацију Америке и света, као што смо раније гледали путинизацију Русије и света. Гледаћемо пажљиво велике промене које смо јасновиделом већ видели, и које смо знањем Јединога Творца стварали. И гледаћемо уздижуће промене, промене на много боље, гледаћемо их кап по кам, милиметар по милиметар, секунду по секунду… И гледаћемо у Небо одакле смо потекли, и гледаћемо у Северњачу, звезду стаменицу…

***

И гледаћемо и снимаћемо и созерцавати сваку промену код патуљака у земљи Праисконији. И гледаћемо промене код патуљака и поскокчића и бриселчића кварне Јевропе. Знамо да ће играти нову игру, знамо да ће збацити старе кошуље, знамо да ће фарбати косе и мењати фризуре. Једино што патуљчићи неће знати, неће схватити, које коло се свира и игра. Помислиће да се свира други круг Моравца па ће кренути лево, а онда ће неко рећи да се игра коло Чачак, па ће кренути десно. Па ће се леваци и дешњаци сударати и правити заврзламу, а то је, уствари, њихово право лице.

****

Сачекаћемо зору у премудрој Тијанији. Попићемо по једну врућу Тијањицу, раневидарицу и матичну водицу. И наздравити Творцу, наздравити Његовом Плану, наздравити Истини и Суштини и Норми. Ја ћу наздравити и Лепоти. Окренућемо се ка Истоку, према планини Јелици. Сачекаћемо прве зраке Жарка Сјајка, прве зраке Свароговог дугог дана. И заиграћемо вито коло ЧАЧАК, које иде напред, напред, никада назад, никада назад…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s