Илија Зипевски: АзБукВеда – ДОБРО


Слово Д у Азбуци носи назив ДОБРО и оно представља срчану чакру – средиште човекових осећања относно душе.

Дух пресликавајући своје начелне принципе (Свест, Звук, Светлост, Реч) твори човеков ум (свест, слух, вид, говор) који се као такав усељава у тело са отговарајућим органима (мозак, нос, уши, очи, уста). Под привлачним дејством Духа, животна сила супротног усмерења подиже се из Земље (из материје) ка Духу творећи човеково тврдо тело. Дух се усељава у подобно човечије тело кроз теме и спушта се до груди где се сусреће и укршта са несвесном животном силом Земље. Сусрет Духа и Тела – Неба и Земље – у пределу човекових груди чини јединствену човекову ДУШУ.

Душа, коју можемо да посматрамо и као дете Духа (Дух у Телу), испољава се на равни грубог тела као човекова витална функција дисања относно ДАХ. Плућа су стога смештена у грудном кошу – у подручју срчане чакре. Удах (рађање) и издах (умирање) оличење су Божијег Ритма Живота који се испољава као равномерна смена супростављених принципа (као дан и ноћ), на човековој равни. Све што је живо дише. Све што је живо рађа се и умире. Изнова и изнова.

Без даха не можемо дуго да живимо у грубом телу. От начина дисања зависе многе телесне функције. Правилно и равномерно дисање покреће крвоток, лимфу и доток кисеоника у мозак што оживљава и исцељује тело, покреће мождане функције. Кратак дах је углавном узрокован стресом, страхом, паником и другим негативним осећањима. Дубок дах узрокују радости, узбуђења и задовољства. Дакле дах говори и о квалитету живота који водимо. Испуњен , душеван живот наш народ уме да назове: живот пуним плућима.

На душу можемо да гледамо и као на женски вид Духа (Разум) који се испољава као ЉУБАВ. Стога се у човековом тананом искуству душа испољава као узвишена и дубока осећања. Срчана чакра је поље ЉУДСКОСТИ а осећања срчане чакре или душе, које приписујемо људскости, једном речју називамо ДОБРО.

ДОБРО је својство људске душе и мерило њене присутности у телу. ДОБРО је такорећи програм са којим се људска душа рађа у телу. ДОБРО потиче от САВЕСТИ (свести) која долази от Свевишњег Бога Творца – Родитеља Душе. Зато су ОСЕЋАЊА етимилошки у вези са СЕЋАЊЕМ. Сећање на Извор буди САВЕСТ и ДОБРО у нама.

Својства људске душе су: ДОБРОТА, ЉУБАВ, САОСЕЋАЊЕ. ДОБРО је свест о Извору – о заједничком пореклу свих живих душа. Зато ДОБАР човек зна да ако шкоди свету око себе шкоди себи самом. То је истинска САВЕСТ.

Знак слова ДОБРО представља Изворну Свест Духа (АЗ) спуштену на Земљу, на тло, относно усељену у тело. Зато је ДОБРО и представа ДОМА или ДВОРА као и представа ДВЕРИ између два света – Духа и Тела.

Када обрнемо слово Д наопачке, добијамо рогати лик сличан представи хришћанског ђавола. Овде се ради о извртању принципа ДОБРО относно изопачењу људске душе. Када човек изгуби сећање на Извор (постане безосећајан и несавестан) и обрне Изворне Божије Принципе, тако што своју вољу подреди смртном телу – променљивој материји уместо Духу, он полако почиње да губи душу. Такав човек се подређује нагонима нижих енергетских средишта свога тела који изокрећу његов ум. Моћ душе у телима таквих појединца се повлачи и губи. То је пут ка нељудскости – ка губитку душе. Нељуде описују злоба, охолост и безосећајност. Они рађају похлепу, грамзивост и завист.

Етимологија на тему: КАПО (глава, главни на италијанском), КАПА, КАПЕЛА (коју носимо на глави) уназад читано гласи ПАКО што даје објашњење смисла ОПАКОСТИ и ИЗОПАЧЕЊА. Бог изопачењака су гениталије – нагони, уместо главе – свести.

Ипак, докле год је Дух у Телу, душа води борбу између то двоје, између условно речено добра и зла. Људскост и нељудскост сваког трена воде битку у човековом срцу. То је изазов душе захваљујући којем она има могућност да расте и да се усавршава или да потпуно пропадне у мраку грубе материје.

Из ДОБРА се шире две мање рамене чакре које су оличење две стране човекове природе – РАЗУМНА и ОСЕЋАЈНА, као и два принципа испољавање душе – ДАВАЊЕ и ПРИМАЊЕ. Правилан рад срчане чакре огледа се у способности да се приме дарови живота као и да се вишак љубави пренесе и подели са другима. То је огледало равнотеже Свемира.

ДОБРО, относно водораван срчане чакре налази се у средишту човекове енергетске вертикале, у средишту Зрака стварања. ДОБРО се налази између три духовне и три телесне чакре. Ова чињеница је такође уткана у наш језик као речи среДина и меДиа (међа) где се слово Д налази управо у средишту тих речи. Зато се и орган ДОБРА и ЉУБАВИ у средини енергетске вертикале назива СРДЦЕ.

(Илија Зипевски, АзБукВеда – ДОБРО, девети наставак)

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s