Илија Зипевски: ЖИВОТ


Слово Ж у Азбуци носи назив ЖИВОТ или ЖИВИТИ и оно отговара желудачној чакри.

Желудачна чакра се налази у пределу стомака, изнад пупка у пределу ЖЕЛУЦА. Везу између ове чакре и слова ЖИВИТИ открива нам и руски језик на коме се стомак управо назива ЖИВОТ. Желудачна чакра у вези је са сунчаним сплетом (соларни плексус), ЖИВЧАНИМ чвориштем које се налази у поменутом пределу стомака. Ово енергетско коло у вези је са човековим осећајем моћи и воље, и његовим относом са светом око себе. ЖИВОТ је заправо средиште човековог земаљског јаства или ега.

Слово Ж је представа чворишта ЖИВАЦА преко којег осећамо себе у относу на свет око себе. Карлос Кастанеда нам у својим књигама преноси учење Дон Хуана које говори о човековој вољи која на енергетском плану изгледа као танке светлеће нити које се из предела стомака пружају и везују за ствари из околине с којима ступамо у относ. У пределу стомака осећамо да ли нам нека особа или околност прија или не. Развијеност ове чакре нам омогућава да се носимо са различитим изазовима живота – омогућава нам метаболизам да их „варимо“. Неправилан рад ове чакре огледа се у недостатку храбрости и смелости или у превеликој жељи да се свет око себе стави под контролу.

Желудац је орган којим варимо храну из које извлачимо енергију за наше тело. Прва насушна храна је ваздух који обрађујемо плућима док је желудац задужен за грубу насушну храну (храну и воду). Међутим желудац вари и танку, фину храну коју зовемо утисцима. Г. И. Гурђијев је у свом учењу говорио како се човек храни утисцима относно како добија енергију свесним упијањем утисака из средине. Желудачна чакра ЖИВОТ такође вари ове утиске. Правилно варење утисака из средине надодаје нам енергију, даје нам МОЋ што је условљено стабилним осећајем СЕБЕ у относу на средину. Лоше варење утисака из средине, што подразумева да нам неко или нешто из средине краде енергију услед лоше постављеног осећаја СЕБЕ у относу на средину, дугорочно узрокује проблеме са стомаком и органима смештеним у пределу стомака.

ЖИВОТ је средиште човековог ЈА МОГУ и ЈА ЖЕЛИМ. То су човекове овоземаљске ЖЕЉЕ и ЖУДЊЕ. То је човекова ЖУСТРИНА и ЖЕСТИНА при остварењу овоземаљских циљева. ЖИВОТ је унутрашњи ЖАР који се поистовећује са Сунцем које у астрологији симболизује наше овоживотно ЈА. Стога се ова чакра у јоги представља ЖУТОМ бојом попут Сунца.

Ж је знак ширења живота. На колодару Године ЖИВОТ припада почетку пролећа када се сав живот буди. Ж је матрица живота – представа три горње и три доње чакре са срцем у средишту. Тројство горњег и доњег света који се шире из средине или пак у средину уливају. У светој геометрији симбол Ж носи назив СЕМЕ ЖИВОТА. Светлост сунчевих зрака се у човековом оку управо преламају на шест крака попут слова Ж.

(Илија Зипевски, АзБукВеда, десети наставак)

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s