Илија Зипевски: ЗЕМЉА


Слово З у Азбуци носи назив ЗЕМЉА и оно отговара коренскиј чакри, у јоги познатој као МУЛАДАРА.

Средиште коренске чакре налази се на међици између полног органа и чмара. Коренска чакра ЗЕМЉА представља човеково уземљење – његову везу са Земљом, и извориште је животне енергије. Из ЗЕМЉЕ извиру четири базична нагона који управљају природу тела и служе његовом очувању а то су: нагон за храном и водом, нагон за сном, нагон за сигурношћу (за склоништем) и нагон за сексом.

ЗЕМЉА или СЕМЉА (богиња СЕМЕЛА код Трачана) у својој основи садржи реч СЕМЕ. Семе из Земље клија и рађа живот. Како је ЗЕМЉА наша веза са тлом, са коренима, са прецима – та се веза на човековом телу испољава у виду оплодних органа који су смештени у подручју ЗЕМЉА чакре. Сва тела су потекла из оплодних органа својих родитеља, из мужког семена и оплођене женске материце. Такође наше потомство (васкрс предака) се продужава путем оплодних органа и тако у безкрај. Зато слово З носи облик женске материце (обрнути троугао) и мужких јаја (квачица која представља семе које зарања испод земље – записује се испод линије писма). Зато су мужка јаја и смештена симболично испод кичмене вертикале (испод Земље) као што се и семе сеје испод површине Земље да би родило, док су женске јајне ћелије смештене у доњем стомаку.

Представа обрнутог троугла који описује лик слова З супротна је представи троугла коју описује лик слова А и у некој мери Д. ЗЕМЉА је представа животне силе која се из коренске чакре пење уздуж кичме до срца – до ДОБРА. АЗ је представа духовне силе које се кроз теме низ кичму спушта до ДОБРА. Док се духовна сила грана и шири из тачке јединства отозго на доле, животна сила се грана и шири отоздо на горе. А је представа Неба, З је представа Земље и оба су садржана у свести о себи – АЗ. Зато када кажемо ЈА ЈЕСАМ (АЗЪ ЕСМЬ) значи да Небо и Земља Јесу –  да јесмо целом својом енергетском вертикалом (Духом и Телом), от корена до темена, или што би народски рекли: от главе до пете. У таквој свести о себи садржани су све законитости и равни Свемира – смештени у човековом телу. Зато је кроз спознају целокупности човековог бића могућа спознаја Свевишњег бића и Његовог Свемира.

Слово З носи вредност броја 7 а његов лик какав има у (старословенској/црквенословенској) Азбуци показује да је от слова З изведен број 7 (само му је одузета доња квачица). Након 12. века када је слово Ѕ изгубило своју гласовну вредност (дз) у већини словенских језика, почело га је замењивати слово З. Међутим, још неко време на оним местима где је некада било слово Ѕ, слово З које га је заменило, записивало се са пречкицом на средини, баш попут писаног броја 7. Савремено слово З је заобљено и исцело се пише над линијом писма и не подсећа више на број 7 већ на број 3.

Са словом ЗЕМЉА у потпуности је испољен Зрак стварања у телу човековом, уздуж кичме – енергетске вертикале коју чине 7 енергетских кола относно чакри. ЗЕМЉА је седма раван Зрака стварања и седма чакра у човековом телу. Међутим ту су још две рамене чакре које се из ДОБРА шире водоравно, стога чакри има и 9. Као што от А до З има 9 слова али 7 сугласника.

(Илија Зипевски, АзБукВеда, дванаести наставак)

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s