Илија Зипевски: Азбука


Након већ доста објава о тајном знању унутар азбучног система и тајном значењу азбучних слова понаособ (от А до З), шта можемо о Азбуци рећи? Да ли је то писмо које смо преписали от Грка? Да ли је такво једно писмо и систем који оно чини могло да постане от једне окрњене копије хебрејског алфабета какав је грчки алфавит? Да ли је Азбука почетак словенске писмености из 9. века? Да ли су Азбуку могли да смисле два наводно Грка из Солуна?

Азбучни круг от 16 поља и 4 (5) целине је, као што сам већ писао, и својеврстан коледар. Четири целине можемо посматрати и као четири животне доби. А је детињство (Б, В, Г, Д) када се развијају чула и тело – када узимамо први дах (АЗ), отварамо уши и очи (БУКИ, ВИДИ), проговарамо (ГЛАГОЛИ) и осећамо радост (ДОБРО). Е је младост (Ж, Ѕ, З, И) када постајемо независни (ЕСТ), истражујемо живот (ЖИВОТ), развијамо сексуалност (ЅИЛО) и чулност (ЗЕМЉА) и постајемо учесник друштва (ИЖЕ). О је зрело доба када постајемо зрела личност (ОН), улазимо у полне относе (КАКО), развијамо се друштвено и професионално (ЉУДИ), улазимо у брак (МИСЛИТИ), оснивамо дом и зачињемо потомство (НАШ). У је старост (П, Р, С, Т), време мудрости (УК) када се смирују страсти (ПОКОИ), када снага духа превладава над телом (РЦИ), када убирамо славу и светост свог проживљеног века (СЛОВО) и када се најзад успињемо на небо (ТВЕРД).

Слова у приказаној кружној шеми немају само једносмерни кружни относ већ и међусобно супротне относе и паралелне као у огледалу. Рецимо словуу ЗЕМЉА је паралелно (преко пута) слово ЉУДИ. ЗЕМЉА и ЉУДИ су на истој равни – људи су на Земљи и от Земље. Супротно слову ЗЕМЉА стоји СЛОВО – Слава је небеска ствар – мост који душе повезује са Правом и стога је супротна Земљи. Супротно слову ЉУДИ стоји слово ВИДИ – Вид као светлост (и божанство Сунца) такође долази са Небеса што је супротно људима који стоје на Земљи итд.

Да би са овом објавом завршио опис десног азбучног полукруга описаћу слово ИЖЕ. ИЖЕ носи значење: који (И Живот Есть). ИЖЕ или само И је везник у словенским језицима и сродан је речи УЖЕ – нешто што везује – сужава. ИЖЕ које се налази при врху године пада у време Близанаца. И је графичка представа споја две стране године, две стране тела, две стране лица – представа Близанаца у свима нама и у свему што постоји. За време „врха“ године у србском и руском предању везују се приче о браћи Купали и Коледу или о близанцима Купалу и Костроми. Два краја године као две крајности Свевишњег које су ИСТЕ само супротне, као у огледалу.

Са завршетком периода ИЖЕ, долази дан дугодневнице (која заправо траје три дана) и она отговара слову i. Дугодневница је време када Сунце врши свој пун утицај на планету Земљу, када је у највећој мери обасипа хранљивим елементима. То је време пуног процвата природе а самим тим и људског бића – највећи потенцијал животне енергије. Животна енергија се поступно пење кроз човекову вертикалу от краткодневнице до дугодневнице. Слово i је представа кичмене енергетске вертикале са трећим оком относно епифизом или ВИД чакром на врху – на челу. У црквеним текстовима наилазимо и на варијанту слова i са две тачке на врху уместо једне (два телесна ока). На време дугодневнице относно слова i пада празник ВИДОВДАН.

(Илија Зипевски, АзБукВеда, тринаести наставак)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s