Милан Николић Изано: Магија ткања природе (3)


СНОВИ И СЕЋАЊА

Што више трагам по своме животу и покушавам да објасним необјашњиво, то све више постајем уверен да ово путовање постоји само у сећању и да другог објашњења за њега нема. С времена на време загледам се у тренутак сабијен у времену и простору и са молитвом на уснама, музиком речи и тишином срца, молим те да не напушташ мој сан. Осећам како си уронила својим плавим очима дубоко у мене, а ја сам ти поред тога и замку направио да се уплетеш у нити мојих мрежњача, тако да испливати из мене не можеш. Ослободити те не умем, а можда и не желим и нећу. Удишеш мој дах и храниш се мојим песмама, пливаш кроз моје снове, заробљена си у њима, а владаш мноме и у нави и на јави. Људи ме гледају и виде промене на мени.

Објашњавам их и они одлазе задовољни игром мојих речи, а понеко од њих упути ми благ поглед и осмех задовољства, дајући ми до знања да је разумео не само промене на мени, већ и оне у мени. А како да их сам себи објасним? Не могу никако другачије, већ само сећањем. Слике ми лете кроз главу замршене у твоје плаве косе које се играју на морском, нежном ветру, док вучеш по песку босе ноге. Чујем твој глас. То море хук свој из дубина доноси – снажан је, а опет, лагано ми милује лице. Ипак, вара ме, то је твоја рука на којој уплашен дрхти љубичасти морски јеж којег си скинула са стене и сада машеш њим испред мога носа терајући ме да помиришем на њему мирисе страсти морске пене. Причаш ми како су му бодље мекане и нежне, чудиш се и не разумеш зашто га се људи плаше и враћаш га његовом дому, молећи га да поздрави другарице – морске звезде. Скидаш све са себе, бацаш се и сламаш стаклену воду. Прскаш ме и изазиваш да кренем за тобом, а бежиш уз вриску, плашиш се шта ће бити са тобом када те ухватим и потопим. У загрљају ми мазним гласом говориш да ти је хладно. Привијаш се уз мене грлећи ми рамена снажно, љубиш ме и рукама ми пролазиш кроз косу. Показујеш ми прстићем ка Сунцу, жалиш се на њега да ти прљи и црвени кожу, а учиш ме како се у води плеше, као што на небу чине галеб и ластавица. Вучем те под воду и нестајем у дубинама твојих очију, и ођедном лежим на кревету у својој соби загледан у таваницу. Свађам се са сном и сећањем, не знам ко те од њих двоје више воли. Задржавам их обоје, драги су ми јер без њих мој пут би био пуст, а овако знам зашто те волим.

СВЕТЛОСНА НОЋ

Зар постоји даљина између нас? Зар постоје сати који деле твој сан од моје чаробне ноћи? Не! Постоји само твој глас који се лагано увије око мене када ми телефоном мазно пожелиш лаку и пријатну ноћ. Он тада застане у своме плесу. Размисли, па брзо закопча дугмад на мојој кошуљи и изведе ме у ноћ, док ме ти невидљивом руком чврсто држиш не дозвољавајући ми да одем сам. А где си заиста ти у том тренутку? Па, коме је то битно? Ти си тамо где сам ја, а ја сам тамо где си ти. Ти си у сновима, а ја сам у машти. Е, па ноћас сам решио да те одведем из твојих снова, кроз моју машту, некуд далеко, на место које нигде не постоји и где ћемо бити сами, слободни у тихој светлосној ноћи. Хмм! Неверници ће вртети главом, смејаће ми се подругљиво када им будем причао ову причу о светлосној ноћи. Али ће и они мени бити смешни, јер ће то бити тамо где не постоји време и где се свет неће окретати. Опет ће неко од њих паметовати и упозориће ме да измишљам и да нема таквог света. Јадници, они не знају колико су у праву, па то је за мене ситница. Ја стварно измишљам, зато ћу га створити за нас двоје, као и ону мистичну светлу ноћ. Каква би то шетња била а да се не попнемо на највиши врх измишљеног света, тамо где можемо звезде обрати као јабуке, крушке и поморанџе и из њих исцедити укусан сок. Наша шетња може бити и лет, зато ћу те узети у наручје и одлетећемо на ненасељено острво усред океана, на којем ћемо са високих палми слушати свађу брбљивих шарених папагаја ара. Шетаћемо босоноги по ситном песку који су таласи океана створили самлевши ситне, разнобојне шкољке, поклањајући му дугине боје.

Ваљаћемо се по њему, а у топлој, плавој води скинућемо га са својих тела. Заронићемо и испливаћемо на другом крају тог нашег магичног света. Трчаћемо заједно са децом по улицама малог рибарског места. Делићемо осмехе са њима, и уз цику и вриску малишана који ће играти око нас, затражићемо од старијих да нас одведу да посетимо њиховог сеоског шамана. Од њега ћемо чути за велике тајне космичког пространства. Зенице ће нам се раширити од добијеног знања, у неверици што смо живели у лажи, нестаћемо у трену. Сешћемо на бели, паперјасти облак и летећемо по небу. Другим очима посматраћемо наш свет и нећемо разликовати машту и сан. Људима ћемо пренети истину неба, да свуда око нас светлост влада, било да је ноћ или дан. Рећи ћемо им да не постоје даљине између свих нас, а и да нас не деле време и сати. Све је ово око нас, ипак, само један леп сан који допушта вољи да слободно игра своју игру у машти.

.

Велики број људи жели да пронађе кључ који отвара врата скривеног знања, али је мало оних који спознају да је кључаоница на њима.

.

Кафана је доказ да сећање ради на мирис. Смрдљиви дувански дим је као завеса која ме сакрије и са собом у заборав поведе све моје дневне проблеме, али ми зато мирис дуњеваче врати осмех на лице и нагна ме да се присетим младости када сам веровао да за мене долазе бољи дани. Волим кафану не да бих у њој пио, него да бих наздрављао са друговима, певао са музичарима, радовао се и захваљивао животу зато што од мене „вечну младост“ никада није сакрио.

.

Нико од нас није савршен и ништа што направимо није савршено, али је зато све у природи окупљено у савршено јединство. Из тог разлога не трудите се да постанете неко и нешто, већ једноставно останите какви јесте, природни, да бисте били све.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s