Илија Зипевски: Људи


Слово Л у Азбуци носи назив ЛIУДИIE. То је поље људи, друштва и љубави.

Слово ЉУДИ пада на средину лета и то је време најделотворнијег сунчевог утицаја на Земљу. То је време када људи најмање раде а највише се друже, иду на воде, отморе, путовања, летовања. ЉУДИ се надовезује на слово КАКО – које представља полове, као слово међуљудских относа чија је суштина ЉУБАВ.

Занимљиво је да се у Далмацији људи кажу ЈУДИ (IУДИ) а љубав ЈУБАВ (IУБОВ), дакле без почетног слова Л. Можда је то нека изворна варијанта на коју се накнадно додало слово Л. Људи би у том случају етимолошки били уди – удови Бога. У сваком случају само слово Л (относно ЛI) носи идеју ЛИВЕЊА као ЛИТИ па отуда и СЛИВАТИ, СЛАВИТИ, СЛЗА (суза), СЛУЗ, ЛЕВАК, ЛАВА итд. У смислу човека относно људи – то ливење се относи на духовну енергију или слив (СЛАВУ) Духа Светога који протиче кроз теме до срца (ДОБРА) и чини свесну Душу  једног људског бића.  Можда и зато баш ЛI(је) У Д(обро). Слово ЉУДИ стоји вертиклно преко пута поља СЛОВО у Азбучном Колу Године. Дакле Слава лије у људе – са Неба на Земљу, док верском преданошћу и праведничким животом људи Славу узносе назад Богу – от Земље ка Небу. Енергија от које је саздан Свемир а која такође обитава у чистом људском срцу је ЉУБАВ (изворно ЛIУБОВ). Када поново отузмемо Л из ове речи добијамо облике УБАВ (мак) или ХУБАВ (буг) у значењу ЛЕПО (ЛЕБО). Ту је и облик ЛИБЕ (мак) за љубљену/љубљеног који је скоро истоветан немачком LIEBE  от кога потиче и енглеско LOVE. Слово ЉУДИ залази у астролошку пету кућу коју између осталог описују и љубавни относи, пролазне везе и авантуре. Близкост речи ЉУДИ и ЉУБАВ је очигледна а њу потврђује и облик ЉУДОВИ који у шали користимо.

Облик слова Л носи исту идеју попут облика слова А и Д, дакле троугао који се слива отозго на доле. Капљица воде, или суза која се слива на доле управо узима облик који се из тачке шири на доле. Свест (АЗ) као и душа (ДОБРО) јесу отлике људског бића (ЉУДИ). Обрнуто слово Л даје представу наопаког људског бића и то је опет представа обрнутог троугла (рогати лик) који видимо у словима З и У. Слово ЗЕМЉА представља корене (дакле и подземље) и супротност Небу (А) док слово УК поред тога што значи учење, носи и идеју смрти – подземног света. Ипак, обрнуто Л не мора нужно да се тумачи као зло, оно једноставно може бити супротност идеје коју везујемо за правилно Л (наравно у оквиру појма ЉУДИ које оно изворно представља), па ако је рецимо при гатању правилно слово Л представа мужкарца, онда би обрнуто слово Л могло представљати жену. Иначе свако от слова Азбуке попут Руна даје своју супротну вредност када их (при гатању) постављамо наопако. Нека слова дају драстичну супротност (А, Д, Л, Ч, З, У, М, Г, Ц, Ш, Х, i) такорећи вертикалну док друга дају водоравну па отуда блажу (В, С, И, N, Ѕ, Е, К) док су слова Ж и О у сваком случају иста.

Свако слово у Азбучном Колу Године чини са три себи супротно постављена слова отређене относе. Дијагонално супротно от слова ЉУДИ стоји слово ВИДИ, преко пута водоравно је ЗЕМЉА а преко пута вертикално како смо већ рекли је СЛОВО. Дијагонално супротно слову ЉУДИ слово ВИДИ чини његову потпуну супротност – ВИД (Сунце) и ЉУДИ (Земља). Водоравно преко пута слово ЗЕМЉА стоји у истој равни са словом ЉУДИ – људи стоје на Земљи. Вертикално преко пута слово СЛОВО чини вишу октаву слова ЉУДИ – Слава је врховно достигнуће људског бића. У Азбучном Колу Године имамо 4 оваквих међусловних относа

лија Зипевски, АзБукВеда, осамнаести наставак)

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s