Илија Зипевски: Наш


Слово Н у Азбуци носи назив НАШЬ и то је још једна представа заједнице.

Слово НАШ се налази унутар Азбучног Кола Године на 12. пољу от почетка Кола относно от слова БУКИ у 1. пољу. Распон от 12 поља између почетка Кола Године относно зимске краткодневнице АЗ и јесење равнодневнице ОН (којој претходи слово НАШ) износи девет месеци. Девет месеци је као што знамо потребно да зачети живот у мајчином стомаку сазри да угледа светлост дана.

Зимска краткодневница је време најнижег положаја Сунца на небу као и поновног уздизања Сунца у Години – рођење нове Године – Божијег Сина – Божића – Сварожића. Ово поновно рођење Божијег Сина сваког новог кола Године такође се отражава на човека као поновни препород човечијег бића унутар Године. Човеков живот, како унутрашњи тако и спољашњи усклађен је дакле са колом Сунца. Ако Азбучно Коло Године сместимо на размеру животног века човека онда зимска краткодневница (АЗ) отговара његовом рођењу док је јесења равнодневница (ОН) период његовог целокупног сазревања – време жетве животне мудрости и искуства. Последња фаза пред време „животне жетве“ припада слову НАШ и оно се относи на подизање дома и потомства относно на остварење унутар заједнице друштва и/или породице.

Ако се поново вратимо на размеру Године, видећемо да слово НАШ припада последњем периоду лета, времену жетве и сабирању плодова како спољашњих, оних које Земља рађа, тако и унутрашњих, душевних сабраним искуством протеклог лета. Овај период (септембар) у астрологији припада знаку Девице који је архетип Велике Мајке. Девицом влада планета Меркур а када знамо да се по овој планети и истоименом римском божанству у енглеском језику назива метал по имену жива (mercury), као и да се астролошки симбол планете Меркур користио за елемент живе, можемо предпоставити да је време Девице относно богиње Мајке код Словена отговарало богињи Живи. Код Руса лик Велике Мајке (или Живе) носи богиња Мокош (код Срба трагови Мокоши су очувани само у топонимији). У хришћанској традицији ово време је посвећено празновању рођења Пресвете Богородице (Мала Госпојина).

Значење слова НАШ можемо приписати најпре породици, дому, потомству и родитељству али и свему ономе што је наше дакле ширем појму заједнице. То су и плодови Године, како материјални тако и душевни относно духовни. Још је у Винчи богиња Мајка представљана са раширеним рукама у знаку гостопримства, изобиља и заједнице. Раширене руке винчанске Мајке описују заједницу којој Она несебично дарује своје плодове. Све што распон руку Велике Мајке обухвате јесте оно што је НАШЕ.

Словолик Н је у старословенској Азбуци носио облик N дакле супротан лик слова И тојест ИЖЕ. Занимљиво је то и да између слова НАШ и ИЖЕ у смеру Кола Године такође има девет месеци. Док ИЖЕ раздваја или везује Годину вертикално, НАШ то чини водоравно.

Слово НАШ се налази на сумраку дана или сумраку Године (почетак јесени). Стога може бити да није случајна сличност речи НАШ (на италијанском NOSTRI) са старословенским НОШТ (ноћ). Супротно от слова НАШ налази се слово ДОБРО и то је почетак ДАНА (почетак пролећа). Ношт је ништа (night – nothing, nicht – nacht) а дан је от глагола дати. Отуда и супротстављеност потврде и отреке као ДА и НЕ.

 (Илија Зипевски, АзБукВеда, двадесети наставак)

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s