Илија Зипевски: РЦИ


Слово Р у Азбуци носи назив РЬЦИ и оно представља човекову главу относно РАЗУМ.

РЬЦИ или РЕЦИ је и представа РЕЧИ која је у етомолошкој вези са РЕКОМ јер РЕЧ тече, трепери, таласа. Реч долази из РАЗУМА и са отређеним РАЗЛОГОМ, и док је ГЛАГОЉИ представа говора као таквог, РЦИ относно РЕЧ већ нешто говори и твори.

У хебрејском алефбету слово Р такође носи значење човекове главе (старохебрејско слово Р истоветно је ћириличном Р) и носи назив РЕШ (глава). Код Срба то је РАЗ, РАЗУМ (ОБРАЗ), РАЦИО (RATIO, REASON) али се и „хебрејски“ облик крије у србском глаголу РЕШИТИ. РАС носи значење главе у етиопском језику као и титулу. Хајле Селасије, последњи цар Етиопије носио је титулу Рас Тафари и по том имену је Растафари покрет/идеологија добила име. Рци осим главе дакле узима и значење поглавара. На санскрту то је РАЂА (краљ), на латинском REX, на старонордијском РЕГИН (владари), енглеско REIGN (владавина) итд. Поглавар, краљ успоставља РЕД.

РАЗ на руском значи ПРВИ (глава је први део тела као што и разум предходи другим елементима бића) па су отуда ПР(В)О и РАЗ често синоними. Тако имамо: РАЗмислити – ПРОмислити, РАЗтумачити – ПРОтумачити, РАЗвалити – ПРОвалити итд. (П)РАВАН = РАЗИНА.

Постоје тумачења слова Р и као РАЛО – оруђе којим се ОРЕ земља. Орач се зове и РАТАР а када оруђе постане оружје, ратар постаје РАТНИК. Етимолошка веза између ОРАТИ и ОРИТИ, ГРГОРИТИ, ГЛАГОЉАТИ указује на сродност дејства речи и рала. Речју оремо етер, таласамо међуљудски или међузвездани простор. Зато реч, која је вибрација може да исцели као и да РАНИ. Бог је Речју створио свет тако што је Њоме заорао материју и покренуо првобитни звук-талас WМ (ом) из којег је обликован читав Свемир. Таласање даље образује РИТАМ. Ралом (или речју) се дакле земља (етер) РОВАРИ, РОНИ и РИЉА и настају БРАЗДЕ. БРАЗДЕ могу да симболизују и РАВНИ створених светова – разлику у густини треперења твари. Зато се вертикална црта у словолику Р спушта испод линије писма. То симболизује продирање у Земљу – разарање Земље. То је и продирање Божије Свести кроз твар Материје.

Време слова РЦИ у Азбучном Колу Године је време почетка зиме када Сунце (Даждбог?) залази у подземни свет, спуштајући се све јужније у свом ходу по небеском своду. Природа замире а семенке остају испод Земље чекајући пролеће да изкликају нов живот. Зато РЦИ такође представља сексуалност (продирање у Земљу и сејање семена) али и смрт (природе, отлазак у подземље) и преображај који су карактеристичне за знак Шкорпиона у чије поље улази слово РЦИ. Сексуалност и чулни ужитак карактеришу такође и слово ЅИЛО које се налази насупрот РЦИ – то је време када семе (које је је у РЦИ испод Земље) рађа природу у свим бојама, облицима и мирисима.

РЦИ је животно доба мудрости када је реч зрела и има највећу тежину. Глагољимо Реч, а Реч прво Мислимо и стога је Реч Силна (Ѕ).

лија Зипевски, АзБукВеда, двадесетдруги наставак)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s