Илија Зипевски: ФЕРТ


У првобитном писму („алфабету“) са којим нас упознаје Херман Вирт постоји свега 8 слова: 4 која се могу читати на три начина (т, п, к, с) и 4 непроменљива (м, н, р, л) што даје укупно 16 гласова. Код слова која се читају на три начина имамо безвучни облик (т, п, к, с), облик са придисањем (тх, ф, х, ш) и звучни (д, б, к, з). Ово напомињем јер сам управо на Виртов (северноатлантски) шеснаестоструки систем писма/календара уклопио старословенску Азбуку што говори да је она састављена по древном моделу писма што иде у прилог древности наслеђа културе Срба, Словена. Стога сматрам да азбучна слова која се налазе изван шеснаестоделне шеме, након акростиха који се завршава са словом Ук, потичу от гласова који су некада представљали различито читање већ постојећих слова. То су слова Ферт (В, П), Хер (Г), Ци (К), Черв (К) и Ша (С). Више о првобитном писму/календару можете видети у књизи Хиперборејска теорија Александра Дугина.

Да су Аз и Ук заиста Алфа и Омега Азбуке сведочи то што су у њиховим називима садржана слова која стоје на супротним крајевима Азбучног Кола. Аз садржи А и З (А, б, в, г, д, е, ж, ѕ, З), десни полукруг Кола а Ук садржи У и К (К, л, м, н, о, п, р, с, т, У) леви полулруг Кола. На врху Кола остаје I относно И.

ФЕРТ

Слово Ф изгледа да није изворно словенско слово, јер старословенски речник не познаје ни једну реч са словом Ф (осим страних углавном грчких речи). Ипак када размотримо симболику слова Ферт видећемо да она јесте словенска па онда можемо предпоставити да се глас Ф загубио код Словена а да он потиче из прасловенског времена, онда када су Словени били једно са другим индоевропским народима, рецимо Германима који имају доста речи са гласом Ф.

Реч ФЕРТ долази от речи ВЕРТ или ВРТ. Речи ВРТЕТИ (ВЕРТЕТИ) и ВРТ (сад, башта, воћњак) су у блиској вези не случајно. Словолик Ф састављен је от вертикалне линије у чијем средишту је уписана кружница – сфера. Могли бисмо да замислимо да се кружница – сфера заправо ВРТИ око вертикале относно да исцртана вертикала представља осу око која се сфера окреће, ротира. Истовремено словолик Ф представља плод – поврћку и то највероватније парадајз, рајчицу (парадес на хебрејском значи врт, воћњак и та реч која има староиранско порекло је преко библије и грчког и латинског ушла у енглески језик у значењу рајског врта – Едена)

Поврће је ПО ВРТИЈЕ – оно што долази из ВРТА али и оно што настаје ВРТЕЊЕМ. У плоду јабуке или парадајза – наводно плодова Дрвета познања Добра и Зла, крије се опис свих небеских тела – планета. Човеково тело, тело парадајза, јабуке и тело планете Земље саздани су по истим принципима. У средишту свих поменутих тела налази се енергетска ВЕРТИКАЛА относно ВЕРТИКОЛА. У средишту човековог тела налази се енергетска ВЕРТИКОЛА коју чини систем чакри – енергетских духовних (условно речено нематеријалних) кола која се обрћу и обликују човеково материјално тело. Човекова вртикола је енергетски ВИР, ВРТЛОГ из кога извире његово тело. То колање из средишта бића се геометријски испољава као торус. Исто тако настаје и плод попут јабуке или парадајза – из енергетске вертиколе коју напаја животна сила стабла обликује се обло и сочно тело воћке относно поврћке. У свом средишту носи семе, као што мајка у свом стомаку носи нови живот.

Божији Зрак стварања плоди твар – Материју и тако настају тела. Зрак стварања је шупљина у ТОРУСУ – има облик ТРНА или ТОРНАДА – ВРТЛОГА што је оличено словом ТВЕРД. Торус, материја се кружно, вртећи се саображава свом средишту и стога се сва тела обликују овално (ваљају се око осе) относно обло. То је оличено словом WM (ом).

Тако да ВРТ – ФЕРТ не означава само башту, сад, већ вертиколу Божијег Зрака стварања. Зато у старословенским рукописима вертикала слова Ф прелази и горњу и доњу линију писма – што говори да везује и Небо и Земљу. Зато је и рајски врт представа савршеног божанственог места от ког смо сви потекли и то је тачно – сви смо потекли из Божије Вертиколе која се налази у средишту нашег бића. То је Рајски Врт или у старословенској традицији Врт Ирија. Отуда латинско FERTILIS и француско, енглеско FERTILE (ВРАТИЛО) означавају ПЛОДНОСТ. Земља која се ВРТИ око своје осе – покренута нематеријалном силом Духа, бива оплођена а њени плодови су природа – органски свет планета земље и тела житеља који је настањују

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s