Aлберто Вилолдо: Духовни приступ лечењу


Шамани не разликују карцином, дијабетес и срчане болести. За њих је то све једно – духовна болест, која произлази из губитка осјећаја јединства с Универзумом те занемаривања властите улоге у свету. Шамани као полазиште свега сматрају “моћ Универзума”- њој можете приступити само подизањем властите висине свести. Они верују да сваки човек мора проћи одређене иницијације или промене. За њих то значи да у одређеном тренутку живота треба одбацити старе навике и стара мишљења те прихватити новог себе и нови живот. То је својеврсна симболична смрт, која омогућује нови живот.

Од иницијације до просвјетљења

Свако људско биће током живота пролази кроз седам иницијација:

          1.иницијација рођења

          2.постајање женом или мушкарцем

          3.прва љубав

          4.склапање брака

          5.родитељство

          6.мудрост

          7.смрт

Неке од њих можда нећете проживети у биолошком смислу јер не постају нужно сви људи родитељи. Али, ти људи могу постати “родитељи” резултату своје креативности (неки људи ће написати књигу, покренути стваралачки пројект и слично).

Свака иницијација нуди вам могућност да постигнете просветљење.

“Ако пропустите коју од иницијација, ваше физичко и емоционално здравље је угрожено”, каже Виллолдо.

Иницијације имају четири стадија:

1.буђење

2.велики одлазак

3.искушења

4.просветљење

Читајући о сваком стадијуму, размислите о томе проживљавате ли неки од њих можда баш сада те како га можете довршити.

-наставиће се-

1. Буђење

Када сте суочени с неком великом животном променом, тада улазите у фазу буђења.

Примери буђења су следећи.

Можда нећете изгубити посао, али се у њему више нећете проналазити, можда нећете изгубити кућу, али ту кућу више нећете осећати својим домом.

Можда ћете у свом брачном партнеру ођедном угледати странца и питати се како вас је живот уопште у једном тренутку спојио.

Ако вам се буђење не догоди до средње животне доби, задесиће вас нешто велико, искушење које ће вас натерати на пропитивање себе и смисла властитог деловања.

2. Велики одлазак

Након буђења следи велики одлазак.

Када почне ваш велики одлазак, напустићете посао, кућу или партнера… Или ћете остати без посла, куће или партнера.

Тада ћете, каже Виллолдо, “оденути редовничку одећу”, почети презирати свој стари начин живота те кренути према новоме, свесни да више нисте иста особа. Схватићете да стару кожу морате замиенити новом. Да бисте довршили овај стадиум потребни су вам снажна воља и одлучност. Не довршите ли стадијум великог одласка, заглавићете у властитој сени. А то значи да ћете се досађивати, стално себи понављајући да нисте довољно паметни, мудри или способни за нове изазове.

“Људи могу годинама остати заглављени у стадијуму великог одласка, напуштајући радна места или партнере и похађајући многе радионице самопомоћи, без уласка у следећи стадијум – стадијум искушења”, каже др. Виллолдо.

3. Искушење

Након великог одласка очекује вас низ тешких изазова и задатака – то је време искушења. Да бисте савладали те изазове, морате се суочити с властитим демонима, односно с токсичним емоцијама које сте стекли рођењем и које су похрањене дубоко у вама. Током савладавања искушења у себи можете открити Мудрог Старца или Мудру Старицу, односно свој унутарњи извор знања и мудрости. Баш попут злата, “душа тоеком искушења сја властитом светлошћу, чак и у невољама”, каже Виллолдо.

4. Просветљење

Шамани верују да баш сваки човек који је вољан одважити се и кренути  путем иницијације може постићи просветљење. “За шамане је просветљење низ буђења и спознаја које појединац  поново доживљава”, каже Виллолдо. Просветљење је стање које вас ослобађа емоционалне патње и које вам пружа увид у истинску природу стварности. Тада се догађа ваше телесно и емоционално оздрављење те можете стећи моћ да и ви лечите друге људе. Тај сте дар дужни диелити с другима. Шамани верују да у овом стадијуму човек може формирати потпуно ново тело које може друкчије да стари и умре.   Када сте довршили иницијацију и доживели просветљење, ви прелазите у свет стваратеља. Тада на вас више не може утицати свет грабежљиваца и плена, у ком сте до тада живели.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s