Милан Николић Изано: Порука светлости (2)


Ма колико било мрачно око тебе, довољно је да застанеш, високо погледаш и дозволиш својој души да упије небеске ширине како би јој помогла да ти донесе одговоре на сва животна питања, само са једног места – из твоје дубине. Светлост из тебе осветлиће и сенку у којој ме скриваш. Умем да чекам, јер вреди чекати за ширину твоје душе.

Чудан је био овај мој живот. Узимао сам, давао сам. Покушавао сам, успевао сам. Стварао сам, разарао сам. Хтео сам, а нисам знао шта. Напокон сам схватио да нисам ништа друго, већ само један обичан трагач. Наивно дете у којем се крије вечити трагач за искреном љубављу. Када сам разумео ко сам и за чиме трагам, опет, нисам знао где да пронађем то што ми је потребно. Песме и приче сам написао о љубави, а за себе је пронаћи нисам знао. Прогласише ме филозофом љубави и доктором за женска срца. А ја сам само вешто скривао од других да сам још увек слеп за љубав. Речима сам је описивао, а за њу очи нисам имао. Учио сам многе, а себи учитеља нисам пронашао. И када сам изгубио сваку наду, видео сам твоје очи. Добио сам учитеља који ме једним погледом научи да се искрена љубав речима описати не може. Остао сам без речи. Прогледао сам очима пуним љубави, жељним нових лекција. Сада знам да нам је живот увек чудан, све док нам срце не добије учитеља.

Живот није партија шаха, али је принцип исти као у шаху.

Потребно је да ћутиш пре него што одиграш одлучујуће потезе.

Понизи ме.

Прихвати да будем закрпа на твојим сновима.

Зашиј ме за њих.

Постаћу ти најтоплији и најнежнији прекривач у хладној ноћи.

Награди ме.

Кћери

Живот је љубав. Колико пута си, кћери, чула ове речи? Да, често су пролазиле кроз тебе. А зашто си онда тужна? Шта је узрок томе да верујеш како си промашила живот? Молим те, немој да ми набрајаш те ситнице којима си варала себе. Оне у мени не трепере. Да ли си чула за реч безазленост? Разумеш ли ти њу, или и њој дозвољаваш да протекне кроз твоје срце, као вода брзе планинске реке, не остављајући у теби ни кап од своје чаробне моћи оживљавања. Хајде, хајде да те научим како да се поново родиш!? Хоћеш ли!? У реду, идемо. Зажмури и дубоким издахом из себе избаци наметнуто знање. Очисти себе од свега што ниси сама спознала, од свега што ти је позајмљено, од свега што је дошло од традиције, од свега што су ти пренели родитељи, учитељи, пријатељи и сарадници. Само се ослободи тога, постани једноставна, опет постани дете. А сада нестани у времену. Расплини се у простору. Осети мир, осети душу која улази у тебе као златни зрак Сунца. Осети топлину љубави која те испуњава. Ти немаш тело, трепериш као ваздух у равници по најврелијем летњем дану. Запамти, ово је твоја припрема да се вратиш у овај живот, у ову димензију стварности где је све питање времена и простора. Мајсторство у игри са временом одређује исход игре живота у простору и ту се игра патње одвојености завршава, а љубав процветава до свог врхунца у вечном миру. Научи да духовност треба живети. Дозволи јој да потече твојим венама, да ти се усели у кости, да постане твоја срж којом ћеш крв своју обнављати. Сада уђи у своје тело и прођи кроз небеска, Сунцем окупана, златна врата. Пред тобом су зелене ливаде пуне мирисног биља и цвећа. Лези, постани једно са природом која те окружује. Осети опојне

мирисе како ти мазе лице, удахни их и нека ти испуне све ћелије новорођеног тела. Не размишљај, јер размишљање није део твога бића. Теби је потребно да упијаш љубав која је свуда присутна и коју: можеш да чујеш. Слушај, чујеш ли дивну музику? Да, то је музика живота, музика љубави. Устани, заплеши. Опет си невино, безазлено дете које се радује цветању свога бића. Играј и играј се, одрекни се сваке моћи, наметања силом себе саме ма коме или ма чему. Љубав је живот у коме је допуштена слобода избора за све, допуштање и препуштање, слободан плес ћелија, бића и безбројних универзума у вртлогу спајања и привидног раздвајања у Једном. А туга, она је упорно раздвајање од јединства. Колико пута си, кћери, чула ове речи?

М.Н.Изано: “:Дневник :Душе“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s