Словенка Марић и Александар Сења Парпура: Српски трагови у Албанији ( извод из књиге – 1)


ТРОЈАН (Trojan) je просторно велика планина, уписана на аустријској мапи са самог почетка 20. века, на данашњем подручју Црне Горе и северне Албаније, у скадарској области. На пр. данашње црногорско село Вусање је дубоко у унутрашњости планине. Планина Проклетија је такође уписана као посебна планина,  југоисточно од Тројана, просторно далеко мања. Чини се као део Тројана са посебним именом.

Познато је, да су се све околне планине у Црној Гори, Србији и Албанији звале Тројанске планине, али је 1907. Јован Цвијић занемарио то древно имеТројанске планине и убележио у картографију да се те планине зову Проклетије. Наука каже да је, истражујући ову планинску групу, приметио да овдашње српско становништво назива Богићевицу, Гребен, Бјелич, Каранфиле и Тројан заједничким именом Проклетије, што значи проклете планине. Овај назив Цвијић је у својим радовима проширио на читав планински венац почев од Скадарског језера, па све до Ибра и Метохије. Назив је данас прихваћен у општој терминологији и топонимији.Занимљиво је, да су аустријски картографи, само 4-5 година пре Цвијићевог преименовања, уписали сасвим друго стање, а ваљда су се и они обавештавали од локалног становништва. На делу мапе којим располажемо, на пример, и Гребен је, као и Проклетија, уписан као посебна планина.

        Из текста Слободана Јарчевића, српског књижевника, публицисте и дипломате, узели смо неке битне чињенице о Тројанским планинама. Његов текст је протест због Цвијићеве промене имена. Јарчевић пише:

Чудо је на чудима, да овако образован српски интелектуалац занемари најпознатије географске мапе европских народа и држава, штампане у Венецији 1690. године, у којима се Проклетије зову – Тројанске планине! Урадио је те мапе најпознатији европски картограф и теолог, Коронели Винћензо Мариа, рођен у Равени 16. 8. 1650. Реч је о 400 европских мапа, међу којима је и мапа српских земаља – под насловом: „Мапа Илирукума“ („Мапа Илирије“). На њој је убележено, да су се данашње Проклетије звале: „Монти Троиана“ („Тројанске планине“). Те мапе су биле преведене на све западноевропске и словенске језике и немогуће је да Јован Цвијић није видео те мапе и да није схватио да је име српских планина везано за најпознатији рат из другог миленијума старе ере и за најчувенија књижевна дела о том рату – поеме: „Илијада“, „Одисеја“, па и поема римског књижевника Вергилија: „Енејида“. У њима су, управо, описане Тројанске планине и данашњи град Скадар, на чијем месту је била историјска Троја (Илиј)“.[1]

        Порекло имена планине Тројан и Тројанских планина могуће је условно повезати са словенском прехришћанском вером у којој су богови били распоређени у триглаве, па су први триглавчинили Сварог, Перун и Вид (Световид). Они су приказивани на статуама као бог са три главе. О томе има доста историјских извора, но да не ширимо причу. И западни и источни Словени су употребљавали реч Триглав, по чему је добила име планина Триглав, највиши врх Јулијских Алпа у Словенији. Тог назива нема на јужном српском простору. Ту се појављује планина Тројан, а не Триглав. Ако су прехришћански Срби називали Триглава Тројаном, остаје питање зашто? Да је појам Тројан карактеристичан управо за простор данашње Албаније, сведоче и топоними Троја: Троја у области Елбасан, Троја у области Мирдита, округ Љеш и Тројаку области Дебар. Оваква имена планине и села, морају имати неко друго и старије порекло.

        Од планине Тројана, данас је остао само врх Тројан.

(Слободан јарчевић, ПРОКЛЕТИЈЕ – Тројанске планине и улога Јована Цвијића у  замени имена ове планине, Home  Инфо  ПРОКЛЕТИЈЕ)


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s