Милоје Стеванвић:Ако не чуеш, не мош ни виђети


У зао час наиђу Наде и Обрад звани Брацо поред куће М.П. У авлији циганлук. Јан другом ређају на камару све по списку. И помињу јан другом ужу вамилију на специјалан начин. И иментују, д-извинеш, у шта. Не мож бити грђе. У том, дође до битке међу њима, тамо њима и далеко било.

Потље ти се тујнак упетљала милиција, па суд, па сто јада. Заведу за сједоке Нада и Браца. Брацо не би вољо д-има посла с ништацима, а ни милицајцима. Дошли му главе у Сремској Митровици, кад је робијо после четрес шесте ко народни непријатељ и симпатизер краља. Јанпут, кад је тражио Нушићеву улицу у Чачку, никако да е нађе. Види милицајца и каже:

– Цајац, ђе бијаше Нушићева?

– Нисам ја цајац него милицајац.

– Слушај, ако ош да ми речеш, реци нако ко човек човеку, а ја ти не могу рећи оно мили па таман не нашо до сјутра.

– Што, шта ти имаш спроћу нас милицајаца?

– Ма нем ништа, ал сте ми однемиљели право да ти рекнем. Кад гој Тито намине вамо од Љига према Чачку, ови твои ме апсе док он не прође. А и кад сам бијо у Сремској Митровици нисам иг бегенисо. Ни ја њиг, ни они мене.

Елем, Наде исприча судији шта е виђо и чуо и изађе у кодник, да сачека док се саслуша Брацо.

Начуљи се он според вратију и згодно чуе како Брацо одговара на питање судије.

– Да ли сте ви, Обраде, тог и тог дана, око толико и толико сати, прошли са Надомиром тим и тим путем, поред куће тога и тога?

– Јесам, гсин судија.

– Нисам ја, друже, господин.

– Извинте, молим вас. Знам да су земајле судије били господа. И то баш, баш.

– Опишите нам шта сте тог дана, који поменусмо, чули и видели.

И тујнак, Наде, научи једну лекцију. Јер, Брацо, као искусан човек, неће да се петља у коекаке бљувотине и да дангуби по Суду. Те ти он вако одговори на судино питање:

– Умал да јопет севим па да речем господине.

– Правилно се каже: друже судија. Ми се и шефу државе обраћамо са друже.

– Знате како, моји другови су углавном изгинули у четницима. Они кои нису шћели с нама изгибоше на Сремском вронту. Неколко њиг ми помрје по затворима после рата. Тако да сам ја осто без другова, како гој окренете…

– Оставимо сад то, одговорите на питање.

– По том питању, вако стоји ствар. Тачно е да сам ја тог дана прошо поред те куће која се налази с лјеве стране пута, гледајући озго одакле смо ми наишли.

Али, за време рата, у време оно док сам ја још бијо као дечкић код куће, још нисам бијо отишо у четнике коима је команддант бијо мој чича Новица, Бог да му душу прости

– и туј се Обрад прекрсти, ал га судија прекиде:

– Друже, ово је судница СФРЈ, ово није црква и овде се не можете крстити.

– Опростите молим вас. Некако ми ово све чудно. Некад су се државне вође и судије заклињале над Еванђељем, некад су судије били господа, некад онога

ко е шашав нису питали „Јеси ли ти луд” него су га питали: „Јеси ли ти крштен”, не било вам примењено, гсин, овај, друже судија…

– Молим вас вратите се на питање.

– Ја, ја. Оћу. Реко још нисам отишо код стрица Новице…

– Ама оставите стрица, човече. Поготову што е он народни непријатељ.

– Како коме. Елем, наиђу у време оно Бугари, проклети, и почну да пале наше село. Ја ти станем пред оног туту Бугарина да га човечански замолим да ми не запали качару. Мислојо сам да му објасним да он од те мое замуке и штете неће имати никаке вајде, а он ти мене распали кундаком неколко пута.

– Ама човече, оставите тог туту Бугарина, одговорите ми на питање, шта сте видели и чули.

– Оћу. Оћу. Од тога ти ја имам овај ожиљак, еве вође, над усном. И од ондак сам ти ја потврд на ово лјево уво. Казти, приглув на њега. Више на то уво не чуем но што чуем. Па како се та кућа потревила с мое лјеве стране, то ја нисам мого ништа чути. А како нисам чуо, то нисам мого ни виђети.

smart

2 comments

  1. Словенка Марић

    Ма сјајно, Милоје!!! А језик је исти ко на мом Златибору. Ширет је најмудрији човек. Зна да пуца, уједа и нагрди власт, а она нема доказа да га оптужи.

    • Влада-р

      Милоје је велики писац. Посебно импресионира његово, можда капитално, дело – Речник Драгачева. У њему је дао 15000 старих речи уз реченицаме у којима се користи. Ради на проширеном издању у коме ће бити додато још око 5000 нових речи.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s