Словенка Марић и Александар Сења Парпура: Српски трагови у Албанији ( извод из књиге – 11)


ГАРИЦА (Mgarica) je река, десна притока Левкарице (алб.Lengaricë) и Војуше. Тече у областима Премет и Горица. Уписана је на аустријској мапи са почетка 20. века. Не налази се на савременом попису албанских хидронима који је урадио албанолог Роберт Елси, што се може сматрати пропустом јер на списку нема реке, десне притоке реке Lengaricë која тече у овим областима.

        Име ове реке припада већој групи, углавном српских топонима, испред којих додаван сугласник М. Зато није тешко закључити да је име реке Гарица, са српским суфиксомица. Постоје и топоними са кореном гар, 4 топонима Гариње и 2 топонима Гариште. Један топоним Гариште налази се управо у области Горица.Реч гарина се задржала у јужним српским говорима. Радосав Стојановић је саставио црнотравски речник[1], у коме је дао значење  речи гарине од које је и настао топоним Гариње (гарин-је, нј > њ, јотовање).Гарине значе место на кома су изгореле шуме и посно, неродно земљиште; гаринка (деминутив) – пропланак настао паљењем шуме. Осим тога, реч гарине замењује речи ливаде и пропланци.Хидроним Гарица има само различит суфикс од речи гарина. Она је Гарицајер тече кроз гарине, ма које значење да има од ових које је навео Радосав Стојановић.

Радосав Стојановић, Црнотравски речник, Српски дијалектолошки зборник, књига LVII, САНУ и Институт за српски језик САНУ, Београд, 2010 (електр. издање))


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s