Драгица Томка: Вратите ми моје крпице и луткице


Вратите ми моје крпице и луткице
Вратите ми моје насмејано детињство
Вратите ми моју радост И безбрижност.
.
Хоћу да будем опет
шашава, насмејана, срећна.
.
Вратите ми спонтаност
Хоћу да кажем оно што осећам.
.
Вратите ми моју слободу
Хоћу да кажем када нешто нећу
.
Вратите ми моју храброст
Хоћу да нећу нешто што нећу.
.
Вратите ми моју девојчицу
Хоћу да будем она.
.
Хоћу да могу оно што хоћу.
.
На јутарњој фотељи, феб. 2003.
ДТ: “Латице булке“

Фото: Булке; Википедија

Владан Пантелић: Драгица Томка

Песникиња Драгица Томка је по образовању и раду редовни професор Универзитета у области туризма. Номод по својој суштина, трагала је и надахњивала се лепотама природе и света. Била је професор и суоснивач на Факултету за спорт и туризам у Новом Саду. Тада су је занимали теоријски, фундаментални, културолошки, социо-психолошки и антрополошки аспекти туризма. У основи туризма је путовање, трагање за спознајама себе и света. О томе је Драгица писала у пројектима, студијама, уџбеницима. Бавила се истраживањима утицаја путовања на лични развој и откривање унутарњих тајни при додиру са непознатим.
.
Сада је Драгица пензионер, али њена трагања нису завршена и никада се неће завршити. Интересује је свет речи и слика где тражи смисао живљења, упознава и освешћује себе и друге. На том путу је непрекидно учила читав низ нових ствари, нових техника. Пише о свему проживљеном, фотографише, прави цртеже. Последњих десетак година пише есеје, путописе, песме и све то илуструје цртежима техником фракталног арт цртања. Објављивала је своје радове у многим часописима и била награђивана. Као самостални издавач издала је књиге поезије – Латице булке и Полетање, књигу путописних прича – Путујуће перле, и књигу кратких прича – Она.
Драгица живи у Београду, води активан и испуњујући живот, дружи се са људима и природом. Ова кратка биографија није довољна да илуструје пунину живота Драгице Томке. То ће допунити, надам се, њени радови које је већ објавио и које ће објављивати Србски Журнал.

One comment

  1. Миродар/Радогост

    Лепа песма. Понекад пожелим да се вратим у то слатко, мирно детињство. Сањава се, пуна је Љубави и шарених снова. Као из бајке.🙏🙏🙏🥰🥰🥰👍🌞

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s