Словенка Марић: Шта су нам идеали?


Некад сам се веома чудила како су Срби успели да опстану као нација упркос 400 година турске владавине.Замислите, генерације се рађају и умиру у турској држави, у ропству које, рекло би се, није давало никакву наду. Уистину, без наде се не опстаје.Па шта их је онда одржало?

Чини ми се да сада разумем и видим извор те вековне снаге. Одржали су их ИДЕАЛИ СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ И ВЕРА.Вера у Бога и вера да је слобода могућа, макар за њихове потомке, вера да је могуће остварити Божју правду, да ни једна сила не траје довека.

Велики песник Змај је добро разумео шта то покреће љуски дух. То су идеали, виши циљеви, без којих би се пало и малаксало.Они спајају генерације, „век са веком и човека са човеком“.Идеали СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ су кључни у српском духовном бићу.Они су суштина јуначких народних песама.Славећи јунаке из прошлости и јунаке Косовске битке, стварајући велики мит о косовској жртви, поробљени српски народ је исказивао своју наду у будућност. А продане незналице данас са подсмехом говоре о косовском миту и пљују по њему.Нису празне оне речи „…песма нас је одржала, њојзи хвала“.

А данас? Шта су нам идеали данас?Јесу ли то слобода, правда, поштење? Јер данас смо, сви то виде, поново под туђинском окупацијом и окупацијом домаћих послушника.Тако је вазда, без домаће, нема ни стране окупације.За разлику од турске и домаћих потурчењака, данашња окупација је прикривена лажима, потајна, подмукла и мрачна, изведена другачијим оружјем. Последице су исте:поробљена раја и вазална држава.Окупатор се свесрд

труди да затре предачки дух са узвишеним циљем слободе, правде, поштења и поноса.Свим средствима насрће на ситне ватрице тог духа које ипак истрајно горуцкају овде, онде по Србији.

Као ИДЕАЛ наметнут је један једини циљ – ЕВРОПСКА УНИЈА, држава која није држава, у којој нема ни слободе ни правде,чији је идеал профит по сваку цену, наравно профит за богате. Одговор је јасан и сажет: данас је као узвишени циљ проглашено богаћење богатих и сиромашење сиромашних и то у оквиру ЕУ, државе која није држава и која је и сама вазал Америке.Овај идеал су наметнуле вазалне српске власти.

Но, ни једна сила није довека. Јер без идеала слободе и правде немогући су ни Срби ни Србија. Нећу можда доживети њихово оваплоћење, али верујем у њих.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s