Ава Јустин Поповић: Бог


Бог Отац је земљорадник; обрађује Сином сву зземаљску њиву: све људе. А пошто је род људски – рукосад Божји, виноград Божји, то је и Отац – виноградар.

Све око тебе и око мене чудотворац¸све око мене и око тебе пева неку силну химну Богу; све око мене и око тебе гласноговорници који оглашују и проповедају Творца Бога сви светова; свака травчица – гласноговорник, мегафон; свака птица, да човек који мало памети има види: гле евангелист Божји, јавља силу Божију, јавља чудо Божије, сву милост Божју. Тако, све око човека, где год се окренеш, гле, твој чудотворац.

Дефиниција Бога: љубав је дефиниција Бога и стил Бога. А за човека могло би се рећи: Богочек је ндефиниција човека и стил човека.

Вечност испуњена љубављу, то је Бог.

Нико не може осим Богочовеком познати јединог и истинитог Бога.

Хиљаду метара изнад земље човек се на земљи не види. А како то да човек може да смести Бога?

Богом смо јаки, само Богом.Иначе, без Њега људи су мољци и стенице, које ђаво сатире ноктом свога малога прста

Што људи не виде, види Бог.

Тек кад Богом и из Бога погледаш себе, ти угледаш правога себе, и познаш правога себе.

Ни једна нас ствар не може учинити морално већеима. Сву своју вредност и силу човек добија само од Бога и Божјег.

Бог између два разбојника – врунац подсмеха; најлепши крин – између два трна. Призор какав не виде земља, нити ће икад видети.

Бог се косне душе човекове, и она прогледа, и у Христу Бога и Спаситеља угледа.

Један је пут ка човеку: Бог.Јер је без Бога немогуће ни прићи човеку, ни љубити човека, ни познати човека. СамоБогом и у Богу човек постаје и диван, и силан, и вечан.

Све је од Бога ради човека.

Бог је и сишао у човека, и живео у телу, да би показао људима како се живи Богом у телу и како је тело дато људима ради тога да у телу живе Богом, на божански, на богочовечански начин.

Јер што су комарци према људима, то је сва творевина према Богу. И шта ја говорим: комарци? Та кад су сви људи пред Богом као капља и као прашина, онда Невидљиве силе можеш сматрати као комарце.

Сав Бог сишао је на земљу, да би сав човек уззашао на небо.

Мери испуњења себе Богом, човек и познаје Бога. Испуњујући се Богом, човек се осветљује, освећује, обожује, и на тај начим оспособљује  за истинско познање Бога.

Без Бога човек је неродна биљка.

Сишашвши с неба, живи Господ и Бог снео је на земљу и сав божански живот, са свима његовим силама, да би људи, сједињујући се с Њим у Духу Светом благодатно кроз свете тајне и свете врлине, усвојили тај божански живот и живели њиме и на земљи, па и после смрти, надаље кроз сву вечност.

One comment

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s