Ава Јустин Поповић: Боголикост


Шта је слава човекове душе? Боголикост њена: Бог у лику њеном. А шта је слава човековог тела? Боголика душа: божанственост и богочежњивост њена. У ствари, једна је и иста слава и душе и тела људског: боголикост: боголикост, све божанске клице и силе, дате им при стварању.

.Боголикост јњ непресушни извор богочежњивих стваралачких сила у човеку помоћу којих човек израђује себе у вечно биће.

.Уколико боголикије, утолико безгешничије и богочежњивије.

.Свесно и несвесно, у свима борбама које човек води у своме хуманизму, он тежи да поврати себи изгубљену боголикост.

.Ако се тражи непролазна суштина човекове личности, она је несумњиво у боголикој бесмртности његове душе. Сјединити ту безсмртност са безсмртним Богом смисао је и циљ човековог постојања на земљи.

.Духовно достојанство човека састоји се у боголикости његове душе, у светости, у светости и неприкосновености његове личности. Сваки човек има боголику душу, зато сваки и представља божанску вредност. Пронаћи њу у човеку значи: пронаћи извор свих његовој вредности и моћи. Али, у свакоме од људи пронаћи боголику душу може само онај који “просветли лик Христов“ има за вођу кроз мрачне поноре људског бића.

.Сваки човек који се рађа на овај свет добија светиљку, то јест боголику душу, која му у тами овога света осветљује пут ка Богу.

.У нашој боголикости је срж наше личности и срж наше слободе.

.У овом свету човеков је позив: да своју боголикост претвори у богочовечност; да се сав охристоси, охристоличи, да Христово обличје постане у њему; да достигне у меру раста висине Христове.

.Ето нашег родослова, нашег порекла: исто као и Христово. Он Бог, ми боголики; Он Христос – ми христолики. Он Богочовек ради нас: да би нас потпуно охристовио, охристоличио, обогочовечио, обожио.

.А душа је саздана боголиком, да би помоћу боголиких особина својих сва стремила к Богу, Творцу свом; саздана је боголиким, да би својом богочежњивошу достигла божанско савршенство.

.Боголикост душе – и јесте вечна младост сваког човека; то је његово вечно пролеће.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s