Мехер Баба: Ћутање


Пошто се човек оглушио о начела и заповеди које је Бог у прошлости утемељио, у садашњој форми Аватара придржавам се ћутања. Тражили сте и добили довољно речи – сада је време да их живите. Да бисте се што више приближили Богу морате се што више удаљити од “ја“, “моје“, “мене“ и “мога“. Не треба да се одрекнете ничега до свог сопства. То је тако једноставно, иако се сматра готово немогућим. Због ограничења сопства можете се одрећи милошћу. Ја сам дошао да ослободим ту милост.
*
Током безкрајног временаБог је свој највећи дар даривао у тишини. Ипак, када човечанство постане потпуно глуво за грмљавину његове тишине, Бог се инкарнира као човек. Бог једини “јесте“.
*
Спољашња тишина помаже унутрашњој и Баба се може открити једино у унутрашњој тишини, у дубокој унутрашњој тишини. Ја никада не ћутим. Вечно говорим. Глас који се чује дубоко у души је мој глас.
*
Када Бого-човек говори, истина се испољава моћније него када је преноси додиром или погледом.Из тог разлога се Аватари обично придржавају периода ћутања који траје неколико година, прекидајући га само када желе да оспоље божанску вољу, и тада се одиграва преображај свести широм света.
*
Када сам био у Америци људи су ме питали када ћу прекинути ћутање. Ја сам их упитао: ако моје ћутање не може да говори, од какве ће користи бити говори мога језика?
*
Ја не успостављам никакве заповеди. Када ослободим плиму истине свакодневни животи људи постаће живе заповеди. Речи које нисам изговорио заживеће у њима.
*
Ако они који ме воле само на минут утишају свој ум пре него што утону у сан, па помисле на мене и замисле мој лик у тишини свог ума, те чине то редовно, вео незнања ће нестати и блаженство о коме говорим и за којим сви жуде биће доживљено.
*
Када прекинећ ћутање то неће бити да бих вам испунио уши духовним подукама. Изговорићу само једну реч, а та реч прожеће срца свих људи и учинити да чак и грешник осети да је предодређен да буде светац, док ће светац знати да је Бог у грешникубаш онолико колико и у њему самом.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s