Легенде – Девица планина


Девица,

планина на Истоку Србије, у близини је Соко Бање, а добила је име, како неки кажу, по неоткривеној и нетакнутој природи.  Oчигледно ти, неки, нису упознати са легендом о окамењеним девојкама, у седам стена, које су увредиле сиротицу, девојку којој је Бог подарио лепоту и вечни живот након сусрета са њом, где је она показала пажњу и љубав према старом и нејаком “човеку” (који је потом претворио осталих седам у камен).

Богиња шуме,жена која у себи носи дивљину,  необузданост, будући да се још није предала мушкарцу, Девана, повезује се са именом планине Девице. Њена света животиња била је кобила и  зато се сматра  богињом Кобилом.

На планини Девици, пронађен је камен, на коме се налази слика кобиле (Александар Бајић сматра да се у српским епским песмама Девана појављује као мајка Милоша Обилића, за чије презиме –Обилић знамо да потиче од презимена Кобилић).

Иначе, пронађени тајанствени камени кругови на овој планини, највероватније су остаци древне опсерваторије, која је нашим прецима служила за посматрање кретања Сунца и Месеца и прављење календара, што је резултат истраживања тима стручњака предвођених психијатром Александром Бајић, која се већ петнаестак година бави проучавањем словенске митологије.

.

 

 

 

 

 

 

 

-слободна интерпретација текстова-

Извор PLANINE / LEGENDE / MITOVI / PRIČE | PLANINA BLOG | foto: Orlovica

https://planinablog.wordpress.com/2015/03/26/planine-legende-mitovi-price/ и Википедија- Србијанац нет страница;

 

Постави коментар