БОГИЊА СЕРБОНА


Највећа богиња античког света,

од оца Дива и мајке Лета,

богиња ноћи, жена и рађања,

животиња и свег растиња,

Кева – Ева – Бабица,

Богиња мајка, велика МА,

носи знамен,

крст са 4 млада месеца! В.С.

Сербона – највећа богиња античког света, најширих надлежности! Слављена код Грка и Римљана а највише код Срба.

Сваки од народа ју је славио под посебним, својим именом.

У античко време, сваки од великих богова имао је своју пратиљу женског пола, која је била његова пареда, тј. упоредно божанство, Реч пареда је из сербо-рашког језика и употребљавана је и код других народа.

Бог Сербон као један од врховних богова код Срба – божанство заштитник – имао је богињу пареду, под именом Сербона.  Овај божански пар, представљао је главна обележја дана и ноћи.  Сербон је представљао Сунце, а Сербона Месец.

Отац Сербоне је био Див (на грчком Диос, односно Зеус), а мајка богиња Лето (Лада).

Лето је родила Сербону и Аполона. Као место рођења дато је острво Делос. Богиња Лето је у Италији добила име Латона, и по њој су Латини добили своје име. У старом Латиуму, један град је носио Сербоново/ Сербонино име.

Главна улога богиње Сербоне јесте заштита живота и плодности у свега у природи и зато је народ призивао именом Мајке, Бабице, Дадиље. Господарила је ловцима и ловом на дивље животиње.

Богиња је имала и краће име — МА, од Велика Мајка.

Њено обележје је кст са 4С, што су 4 млада месеца – симбол њене свемирске улоге /(неки извори кажу овако).
Тај Сербонин знак остао је главно обележје србског грба.

Цео доњи део тела јој је издељен на зоне, у којима су представљене разне животиње и инсекти.
Због њене вишеструке улоге, понегде је представљена са три главе, од које је свака била глава неке од животиња.

Често је представљана са луком и стрелама. Изнад чела имала је обично симбол месеца, или је њена одежда била украшена крстом са 4 млада месеца. Млад месец је симбол плодности.

Као богиња плодности и богиња мајка, у Фригији је називана  КЕВОМ, чија су кола вукли лавови. (ми још кажемо кева,у жаргону, тј Сербона је та кева- отуда и прва жена ЕВА, скраћено од КЕВА)

Најстарији кип Сербоне који је досад нађен направљен је од печене глине и потиче из Подунавља из трећег миленијума пре Христа. Артур Еванс је нашао на Криту један њен кип, који као и њен паредо има два лава и потиче из другог миленијума пре Христа а најпознатији и најочуванији храм Сербоне био је Ефес у Малој Азији, одакле је преузет и пренет у Рим.

У Ефесу, обред Сербоне је обављан по старом сербо-рашком обичају, без примеса грчких обреда.
При храму у Ефесу, као и при другим њеним храмовима у Малој Азији, имала је велики број свештеница које су се називале МАзонке, тј свештенице богиње МА, ( Грци су додали префикс „А“- Амазонке).

 – изводи из већег броја текстова разноликих извора –  Википедија – Завештање предака – Весна Радојловић, и …..

Постави коментар