Илија Зипевски: Како


Трећа четвртина Азбучног Кола Године (К, Л, М, Н) припада периоду календарског лета, зреле животне доби и поподнева. То су поља друштвеног живота или поља испољавања телесног живота (телесне чакре) у относу са другима и ка другима. Док прву четвртину описују поља личне духовности (умне, духовне чакре), другу четвртину описује лично телесно (телесне, земаљске чакре). Трећу четвртину дакле описује друштвено телесно (земаљско) а четврту друштвено духовно.

КАКО

КАКО је принцип полова – отношење са другима који су КАКО и ми. Док ИЖЕ представља такође полове – спој два краја године – принцип Близанаца – принцип двојности и огледања у свему створеном, I је уједињене двојности у вертикалу а КАКО је наново разилажење јединства на полове. КАКО пада у период Рака којим влада Месец и њихов утицај се огледа у наглашеним осећањима и привржености породици и дому. Рак је симетрична животиња која се креће  у страну (хоризонтално кретање ка другима) као и година што се из јединства вертикале вечности (дугодневница – ВИДОВДАН) креће у страну, у своју другу опадајућу половину. Када би рака поделили на пола добили би две истоветне половине а те половине са својим крацима (кљештима и ногама) подсећају управо на слово К.

Слово К је половина лика слова Ж. КАКО је ЖИВОТ подељен на полове – на мужко и женско. КА је женско а КО је мужко. КА и КО су уобичајени наставци у свим словенским језицима за мужка (КО) относно женска (КА) имена и називе. Тако имамо: МИРКО, СЛАВКО, ТВРТКО, РАСТКО, МАРКО, ДАРКО, ЖАРКО, ЖЕЉКО, МИЛКО, МАРИНКО или: АНКА, АНИКА, МИЛКА, ЗОРКА, ПЕТКА, ЖЕЉКА, ЈЕЛЕНКА, ДАНКА, ДАРКА или пак ДЕВОЈКА, МАЈКА, БАКА, ЖЕНКА итд. От слова КАКО слово ЖИВОТ је у смеру Азбучног Кола Године утаљено три четвртине Кола относно 9 месеци. От сусрета и споја мужкарца и жене (КАКО) потребно је 9 месеци да се роди нови ЖИВОТ.

КАКО се относи на хоризонтално КРЕТАЊЕ и стога на принципе времена и простора као КАДА, КУДА, КАДЕ (ГДЕ), КАМО. Такође се относи и на то са КИМ, КОЈИМ и КАКВИМ.

лија Зипевски, АзБукВеда, седамнаести наставак)

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s