ДОКАЗАНО: Тужилаштво је користило лажне сведоке против Милошевића- Хашки Трибунал потом покушао да то прикрије цензурисаним записима!


 Војислав Шешељ је у току другог суђења за непоштовање суда открио још једну превару хашког тужилаштва. Заштићени сведок ДС – 1 је на питање лидера радикала 6. јуна 2011. године одговорио да је претходно под притисцима и уценама сведочио лажно против Слободана Милошевића.Кренимо редом. Хашки трибунал би ускоро могао да буде упамћен у светској јавности као институција за масовну производњу поступака за непоштовање суда против Војислава Шешеља. Уколико посетите званичну интернет презентацију Трибунала у делу посвећеном непоштовању суда приметићете да слике председника Српске радикалне странке заузимају половину предвиђеног простора.(1)
 

Борис АЛЕКСИЋ | 15.07.2011 | 12:37

Претресно веће IIна челу са јужнокорејским судијом О – Гон Квоном је 24. Маја 2011. године издало јавну цензурисану верзију Налога уместо оптужнице којим је започет трећи поступак за непоштовање суда против професора Шешеља! (2)

Формално Налог уместо оптужнице је донет 9. маја 2011. године али је цензурисан чак 15 дана да би тек након тога био јавно објављен. У овом трећем поступку се потврђује да су највећи противници Трибунала у Хагу Војислав Шешељ и његове књиге. Лидеру радикала се замера што је објавио три нове књиге и 5 поднесака одбране на својој интернет страници.

Сматрајући те књиге за највећу опасност по мир и безбедност у свету као и сам Хашки трибунал његови званичници су запретили да оне по сваку цену морају да буду уклоњене са интернета. Ове службенике Уједињених нација не интересују убиства деце у Либији, Авганистану, Ираку и Пакистану, нити их занимају мучења заробљеника у Гвантанаму и Бондстилу, али зато они као највећу опасност за „светски мир“ виде књиге професора Шешеља. Хашки трибунал је спреман да потроши милионе евра из буџета УН како би кривично гонио председника Српске радикалне странке за деликт мишљења. Изгледа де је то смисао постојања Трибунала.

У сваком случају ово је трећи поступак за непоштовање суда против Војислава Шешеља у последње три године. Први поступак је започет 2009. а окончан 2010. године пресудом на основу које је др Шешељ добио казну од 15 месеци затвора. То је санкција која је чак четири пута виша од највише до тада изречене у пракси Хашког трибунала. Шешељ је проглашен кривим јер би „пажљиви читалац“ његових књига могао да открије идентитет пар сведока. Са друге стране Хрват Домагој Маргетић који је јавно објавио листу са именима 102 сведока осуђен је на три месеца затвора и новчану казну од 10 хиљада евра! (3)Где је ту правда?

Други поступак за непоштовање суда прокренут је против Војислава Шешеља 4. Фебруара 2010. године и још је утоку. У Налогу уместо оптужнице Шешељ се оптужује да је обелоданио имена 11 заштићених сведока. Међутим 10 сведока је већ дало изјаве у којима наводе како су сами пре председника Српске радикалне странке јавно објавили свој идентитет. Брус МекФарлејн који је именован од стране Трибунала као тужилац у овом предмету, 2. јуна 2011. године је затражио да суд не прихвати наведене изјаве као ирелевантне! (4)Међутим шта је релевантније у овом поступку од изјава људи чији је идентитет наводно обелоданио др Шешељ? На овом примеру се јасно види какве незналице добијају огроман новац из буџета УН да би се играле тужилаца.

Све у свему, Трибунал у Хагу је показао своје право лице. Војислав Шешељ је већ девету годину у притвору, а да је тек завршена половина првостепеног поступка чиме су прекршени сви стандарди међународног права! У Хагу сваке године против њега покрећу барем један поступак за непоштовање суда иако он није прописан општим актима по којима ради Трибунал. Шешељ у старту добија четири пута веће казне од других!

Да ли има потребе да кажемо да је ово дискриминација и да је Хашки трибунал опијен мржњом према Војиславу Шешељу? Међутим, др Шешељ је припремио пуно изненађења у Хагу.

Суђење у другом поступку за непоштовање суда настављено је како смо већ навели 6. јуна сведочењем заштићеног сведока ДС – 1 бившег полицајца. Иако је овај сведок тражио у судници да му се укину заштитне мере судије су одбиле то да учине. ДС – 1 је изјавио да је први контак са службеницима Трибунала имао 2002. године. Том приликом га је посетила у месту становања Наташа Кандић директорка наводне невладинеорганизације „Фонд за хуманитарно право“, која му је постављала питања о Слободану Милошевићу и Војиславу Шешељу. Она му је претила подизањем оптужнице у Хашком трибуналу уколико не буде сведочио против ова два српска лидера. Након тога га је контактирао истражитељ тужилаштва Паоло Пасторе Стоки. Он га је одвео на непознату локацију у Новом Саду. Стоки му је такође претио кривичним поступком у Хагу уколико не сведочи против Милошевића и Шешеља. (5)

Након тога ДС – 1 је саслушаван у Београду три дана у канцеларији Хашког трибунала. Истражитељи међу којима је био Паоло Пасторе Стоки и други представници тужилаштва су му говорили шта мора да каже када буде сведочио у корист оптужбе. Терали су га да потпише изјаву у којој се наводи да је чуо како је Војислав Шешељ наређивао да се побију муслимани и њихова деца у колевкама у Скеланима где је овај сведок чувао брану на Дрини за време рата, иако у Скеланима нису ни живели муслимани. Затим су сведока ДС – 1 приморавали да у својој изјави наведе како је Шешељ одговоран за дизање у ваздух католичке катедрале у Суботици иако та катедрала никад није уништена. Сведок ДС – 1 је међутим потврдио да је лице хрватске националности осумњичено да је оштетило врата на наведеној богомољи. (6)

Војислав Шешељ је прочитао извештај лекара Хашког трибунала о лекарским интервенцијама које је имао сведок ДС – 1 у току припрема за сведочење против Слободана Милошевића. Овај сведок је док су из тужилаштва рачунали на њега имао више од 20 медицинских прегледа и третмана. Њега су чак неколико пута водили на акупунктуру! Професор Шешељ је тим поводом навео да би Слободан Милошевић данас био жив да је добио само 10 одсто здравствене неге као сведок ДС -1. Лидер радикала је појаснио да лекари Хашког трибунала одбијају већ једну и по годину да код њега обаве уобичајну и неопходну стоматолошку интервенцију. (7)

СведокјенапоменуодајепрелажногсведочењапротивСлободана Милошевића2003, биогодинуиподанауХоландијиидајепослеисказапребаченуНорвешку, гдеједобиостан, аутомобил, документеимногоновца. „Тужно је било сведочење, месец дана су ме припремали шта треба да кажем. Тужилац ми је давао сигнале како да говорим“, изјавио је ДС – 1. Као главне представнике тужилаштва који су спроводили тортуру над њим сведок је идентификовао Паола Пастора Стокија, Данијела Саксона, госпођу Хилдегард Урц – Рецлаф и Џефрија Најса. (8)

Он је сведочио у предмету Слободан Милошевић 2003. године. Међутим 6. јуна 2011. он је на питање др Шешеља изричито навео да је под притисцима тужилаштва лажно оптуживао Милошевића! Представник тужилаштва Данијел Саксон му је претходно рекао да ни Милошевић ни Шешељ неће живи изаћи из Трибунала! Из тужилаштва су му говорили шта мора да прича против Милошевића ако жели да буде на слободи. Сведок ДС – 1 је у судници такође навео да му је приликом боравка у Хагу даван валијум и да је након тога испитиван од стране службеника Трибунала! Он је објаснио да му је у иностранству два пута мењан идентитет. (9)

Војислав Шешељ је током суђења закључио следеће: „Господо судије, ви сте овде у улози чувара међународне правде, и за вас је, као чуваре међународне правде, много важније што је овај сведок овде у судници јасно и гласно рекао да је натеран да лажно сведочи у процесу Слободану Милошевићу него цео овај процес против мене.“ На тај начин председник Српске радикалне странке је показао да су му интереси српског народа и других часних Срба на првом месту, важнији од његовог интереса. Војислав Шешељ је однео још једну победу над Трибуналом!

(1) http://www.icty.org/action/contemptcases/27#casetabs

(2) http://www.icty.org/x/cases/contempt_seselj3/tdec/bcs/110524.pdf

(3) http://www.icty.org/x/cases/contempt_margetic/cis/bcs/cis_margetic_bcs.pdf

(4) http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStore/Public/English/Notice/NotIndexable/IT-03-67-R77%233/MRA20321R0000334808.pdf

(5)Сведочење ДС – 1 пред Трибуналом у Хагу, 6. јун 2011. године.

(6)Исто.

(7)Исто.

(8)Исто.

(9)Исто.

One comment

  1. POP

    Da ima pravde. kompletan haski tribunal,zajedno sa Kandickom,Biserko,DOS-om, trebalo da odgovara za svoja zlodela pred medjunarodnim sudom (ali bas) pravde !!! Ne postoji veca koncentracija licemerstva na svetu nego u tribunalu. A, trebali bi da odgovaraju i za brojna ubistva !!! (Srba i zasticenih svedoka moralnih Albanaca) „Zuti“ bi trebalo da odgovaraju za saucesnistvo u zalocinima i unistavanju Srbije !!!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s