Немири на Космету поново у децембру?


Најаву Александра Вулина да ће се на Јарињу почети с применом интегрисаног управљања административним прелазима, косовски Срби виде као наставак старе политике, кажу да неће дозволити прављење граница унутар Србије…

12.11.2012. телеграф.рс


Средином децембра на северу Косова и Метохије, на Јарињу, почеће реализација пилот пројекта о интегрисаном управљању административним прелазима, најављује директор Владине Канцеларије за КиМ Александар Вулин, док Срби са севера поручују да ће се свим демократским средствима борити против примене бриселских споразума, те да ће уместо званичних прелаза користити “алтернативне правце“.
Тиме се јавља опасност да на северу КиМ поново дође и до немира и до опструкције договора које су постигли Београд и Приштина уз посредовање Европске уније.

Србија ће инсистирати, наглашава Александар Вулин за Данас, да на административним прелазима Еулекс, као гарант статусне неутралности, има извршну функцију и да тамо “не буду цариници, већ порезници“.

– Неће бити постављени цариници већ порезници, јер цариници су на граници, а порезници на административној линији, док ће Мисија ЕУ представљати гарант статусне неутралности. Највећа претња по споразум о ИБМ односи се на могућност ускраћивања мандата Еулексу. За нас би била непремостива препрека када Еулексу не би био продужен мандат на Косову – указује Вулин.

На питање како коментарише изјаву бившег министра за КиМ Горана Богдановића да је “илузорно очекивати да ће само Еулекс бити присутан на прелазима“, Вулин наводи да “Богдановић одлично зна шта је претходна влада потписала, а ми сигурно нећемо да правимо границу“.

Он истиче да “предвиђени официри за везу неће имати дипломатски статус“.

– Реч је о техничким лицима чији задатак ће се сводити на обезбеђивање комуникације између два преговарачка тима у вези с договорима који буду постигнути, односно биће задужени за оперативну и техничку сарадњу без икаквих прејудицирања. Њихово седиште ће бити у Бриселу или ће радити у саставу мисија ЕУ. Залажемо се да то буде остварено што пре, јер хоћемо да проблеми буду решавани без одлагања – каже Вулин.

Милан Ивановић, председник Српског националног већа северног Косова, понавља да Срби не желе, како каже, албанске институције.

– То практично значи да не желимо ни да на административним прелазима имамо косовске царинике и косовске полицајце, јер би ти прелази онда представљали границу унутар државе Србије, што је противуставно. Већ сада могу да кажем да ће на северу КиМ бити доста отпора примени договора које је постигао Борислав Стефановић, односно Борис Тадић, с косовском страном – каже Ивановић.

На питање шта Срби са севера КиМ могу да ураде, председник СНВ одговара да ће они најпре “свим демократским средствима учинити да административни прелази постану нефункционални“, а да се за кретање и промет робе користе такозвани алтернативни прелази, као и да “има доста простора за остварење наших легитимних права“.

Нож у леђа од сопствене државе

Марко Јакшић, посланик Демократске странке Србије са севера Косова, у покретању пилот-пројеката на административним прелазима не види ништа добро за Србе.

– Сопствена држава нам је забола нож у леђа. Кренули су да праве границу између централне Србије и КиМ, а да се не бисмо бунили, договорили су се са Еулексом и Приштином да је боље да српска Жандармерија хапси наше синове, да се гнев не би изливао на ЕУ и Кфор – каже Јакшић оцењујући да нова власт наставља политику старе, да је “све исто, само Бориса нема“.

Јакшић каже и да се представници СНС, конкретно директор Канцеларије за КиМ Вулин, оправдавају међународним обавезама Србије.
– Обавезе можда јесу, али једне политичке странке. Јасно је да је СНС између Косова и Европске уније одабрала ЕУ и да је де факто признала Косово као посебну државу. Истина је сурова, али је таква – тврди Јакшић и напомиње да ће могућност деловања Срба бити смањена, јер ће алтернативне путеве “свим расположивим снагама“ чувати Кфор.

Бојан Јаковљевић, председник Окружног одбора СНС за север КиМ, каже да “не располаже довољним и квалитетним информацијама“ о споразуму о ИБМ. Напомиње да постоје и контрадикторне информације о томе на којим прелазима ће бити покренути пилот-пројекти, али додаје да оно што је чуо из медија охрабрује.

– Уколико је све што је написано у вези са ИБМ тачно, онда је тај споразум за Србе прихватљив – објашњава Јаковљевић.

(Телеграф.рс / Извор: Данас)

Постави коментар