БОГИЊА СЛАВИЈА (СЛАВА)


“ Птица од Сунца настала“ једно је од најнеобичнијих бића која се појављују у Велесовој књизи. Овај божански ентитет описује се као соларна ратничка богиња која се словенским ратницима приказује у облику птице чије се перје пресијава у хиљаду боја. Матер Сва је, по предању, наше претке позивала у бој, соколила их и певала о њиховој ратничкој слави. Она је такође имала и пророчке моћи па је старе Словене упозоравала на долазак непријатеља, дајући им истовремено разне стратешке савете. Поштујући савете Матер Сва, Словени су односили многе победе а када би губили, Матер Сва је јачала њихов дух и обнављала у њима ратничку страст. Као каква словенска Валкира, Матер Сва је одводила пале у ратнички рај- Перунову звезду, која  је  заправо ништа друго до планета Марс. Њен муж је Перун па се по њему звала и Перуницом. Међутим, Матер Сва или Матер Слава, како је њено друго име,  није смо ратничка богиња. Она је и мајка својих Словена, наша прародитељка.

Матер Сва током борбе поји ратнике „живом водом“, односно – сурицом –  необичним пићем које су Словени справљали од ферментисаног млека и разноразних биљака.

Ова Богиња представља ону карику која недостаје у овом систему, карику, коју можемо наћи само у Велесовој књизи.Да је овакво божанство заиста морало постојати у митологији старих Словена говори и чињеница да многе словенске бајке спомињу необичну птицу чије се перје прелива у свим могућим бојама. Тако имамо руску бајку о Ивану царевићу и жар птици која краде јабуке његовог оца као и српску бајку сличног заплета „Златна јабука и девет пауница“ Ту је и индијска Материсван, богиња Ведејаца чијом наследницом можемо сматрати словенску Матер Сва.

Момир Јанковић штавише сматра да је српски мит о Косовки девојци заправо једна варијанта легенде о Матер Сва која уморне и рањене ратнике на бојном пољу поји „водом живом“.

– припремила Весна Какашевски –

 

 

Постави коментар