Ирци и Срби – Винчански корени (део други)


Сличност између Српских и Ирских култура, старих вера, а пре свега у језику, објашњава следећи чланак преведен саboards.ie“ (dublinviking).

Пре много година сам приметио чудне сличности између ирске и српске митологије , језика, топонима и хидронима . Ово је мистерија,  јер према историји , ова два народа никада нису живела у истој област

Једини начин  – да је то било могуће јесте да су некако ови културни утицаји дошли у Италију и Грчку са Балкана у време пре формирања како Рима тако и Грчке. И било је доста древних историјских текстова , као и археолошких података који указују да је управо то био случај .

Најновији археолошки подаци из Србије потврђују да је гвожђе измишљено на Балкану .

Најранији гвоздено металуршки центар у свету , од 14. до 13. века пре нове ере, пронађен је у југоисточној Србији на брду званом Хисар.

Ово место припада најранијем прото-илирском периоду.

Дакле, било је култура на Балкану довољно јаких да утичу на Рим , Грчку и Келтску централну Европу .

Ово је преселило место сусрета на Балкан, крајем другог и почетком првог миленијума пре нове ере и идентификовало илирску културу као коренску  културу за Ирце и Србе. Али ова је култура такође имала велики утицај на Стари Рим и Грчку евидентан према културним карактеристикама и језичким траговима у обе културе које се у свим древним текстовима приписују мистериозним Пеластима  (који су још мистериозно нестали са лица земље заједно са њиховим илирским и Келтским комшијама).  Ови Пелазги-Пеласти , Илири и Келти сада се испоставило могу се наћи живи и здрави у Ирцима , Јужним и Западним Словенима … .Ово је постајало изузетно интересантно .

Онда сам наишао на причу о Винчи и металуршкој револуцији која се догодила у 5 и 4. миленијуму  пре Христа .

У исто време када су правили много бакарног и бронзаног оруђа и оружја , Винчански људи су стварали прву организовану религију (неки духовни систем).

Винчанска култура одједном нестаје са Балкана (услед некакве катастрофе можда, или међусобног сукоба…не зна се) , али Винчански артефакти се почињу појављивати широм Европе, Азије и Северне Африке.

И одједном се све ове велике цивилизације почињу појављивати свуда , све на основу истих симбола , вук , орао и друге птице , змија , пчела , бик , двострука секира , мајка богиња земља , отац небо , син и ћерка сунце – месец, свастика, коловрат, оцила, па чак и јин-јанг симбол(Трипољска култура, огранак Винчанске)!

Винчанци су отишли са Балкана и освојили тадашњи свет!

Понели су са собом и свој језик, чији трагови се сада могу наћи у свим индо европским језицима –  али нису сви отишли. Неки су остали код куће и они су касније постали Илири(заправо најраније се помињу Трачани-Рашани, затим Сигни-Сињи, Фриђани-бређани-брежани…..)

Они који су отишли северно на крају су постали Келти.

Они који су достигли обале Британије и Ирске на крају постају Гали.

Касније су се потомци Винчана вратили , у таласима са свих страна , доносећи са собом нове културне и језичке карактеристике које су стекли током векова , мешањем са Индо европским народима са којима су се асимилирали, бар делимично.

Изолација Ираца на рубу Европе , и сами број и војна снага планинских народа Балкана (Срба)  им је помогла да сачувају овај Винчански културни и језички слој до данас , иако прекривен дебелим слојем галског,  словенског (који се касније у виду првобитно Сармата, а затим и других вратио на Балкан) и многих других култура и језика .

Неки се људи питају како је могла да постоји веза између Винче (Прото Индоевропљана ) и келтских људи ( Индоевропљана ).

Ја сам био један од тих људи, али веза не постоји .

Винчанска културна и економска експанзија је вероватно почела пре 3500 пне. Пун јек инвазије ка остатку света није сигурно кад је почео, но они су стигли  до,  између осталог Грчке (Микена, касније најезда Дораца у гвозденом добу), Крита , Мале Азије и на крају Египта.

Оно што је важно разумети о овим момцима из Винче , је да они нису били нација , већ војна верска олигархија , која би  завладала над другим нацијама , и пренела уверења и културу на њих и формирала неку врсту мешавине локалне и Винчанске културе.

Били су малобројни , али технолошки и у сваком погледу супериорни!

 Дакле, они би освојили племе и неколико векова касније, ефикасно се асимилирали са њима, јер су били мањина. Ова племена , сада опремљена новим оружјем , технологијом , вером и културом не би имали проблема нападати друга Винчански освојена племена , па чак и саму Винча домовину!

Сличности између Срба и Ираца и њиховог језика, постоје у многим речима, као што су:

трé- триад – тројство

Гобáн(кован) -гоф-ков(ина) – метал

диом = диом + мо = диоммо = диомо (до мене, шта ме окружује)…дом – до м – до ме – до мене…исто значење и на српском за дом-домовину!

Реч за вука на старом ирском је олк (olc), но келтски није имао в, тако да је могуће да је првобитно значење било волк (вук)!

Топоними и хидроними такође имају сличности: планина Тара (Тара, Таор, Табор…утврђење?), Брег (потпуно исто и на ирском и на српском), затим река Морава-Мор Аwа (велика река)…

Сличности у вери, пре свега називом келтских божанстава се такође могу објаснити српским, као што је највеће келтско божанство Луг!

Постоји и теорија о келтском (ирском), прецизније прото-келтском објашњењу за реч Србин!

Саор на Ирском значи слободан.

Сар у Ирском је суфикс који значи најбољи , највећи , највиши , најцењенији.

Бенаид у Ирском  (насталом од прото-келтске речи бин) значи да удари (бити се, тући се) , који заједно дају значење борити се .

Дакле пуно значење имена Србин би било:

Со Сар + би, бин – Најбољи у битци, најбољи ратник!

Чини се да је “ Србин“ или вероватно само СРБ првобитно значило једног члан Винчанске војне елите  –  то је у ствари био верски војни сталеж. Овај назив за ратника, аријевска култура је проширила широм света и може објаснити све: Сар, Цар, Сер , Сур, Шур, Шор , имена, топониме, титулле, која налазимо расуте од Британије до Месопотамије .

Постоји дакле огромна веза у језику и култури између Келта(Ираца) и Срба, а та веза вече корене из прадавних времена и Винчанске цивилизације!

-Текст превео и уредио-Само –

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s