Словенка Марић и Александар Сења Парпура: : Српски трагови у Албанији ( извод из књиге -6 )


КОСОВО (алб.Kosovë) је село у области и округу Елбасан. О овом Косову у Албанији нема много података на интернет страницама, сем што се помиње у оквиру општине Белеш у којој се налази, те тако немамо ни податак о географском положају. Етимологија је иста као и српског Косова: од имена птице кос, помоћу суфикса –ово, изведен је и поименичен присвијни придев Косово.

КОСОВО (алб.Kosovë) је село у области Премет, округ Ђирокастра, положај 40° 18′ 14″ N, 20° 23′ 40″ E.

 У Србији је једно Косово, отето, а у данашњој Албанији их има више и сва су давно отета од стране једног истог соја као и ово у Србији. И за разлику од других албанских села, ово Косово има православну цркву.

КОСОВО Мало (Kosovë e Vogël) је село у области Лужње, округу Фјер, положај  40.9 N, 19.79 E.

        Сам арбанашки придевVogël (мало) уз српски топоним Косово, указује на то да је постојало и Косово Велико, али њега нема на албанској табели насеља. То нас наводи на закључак да је топоним замењен.

Ово је још један топоним Косово У Албанији (види претходно КОСОВО)

КОСОВИЦА (алб.Koshovicë, грч.Κοσοβίτσα – Косовица) је село у области Премет, округ Ђирокастра, положај  39.82°N, 20.41°E. Налази се на самом југу Албаније, до границе са Грчком.

Топоним је настао као и топоними Косово, како се верује, по птици косу, мада је могући настанак по глаголу косити, чиме би се именовао крај са ливадама, погодан за косидбу. Но, прилочно велики број српских топонима настао је по именима птица. Настанак више топонима по птици кос може значити и то да је ова птица била посебно поштована у старом словенском култу, што је сасвим могуће. Кос је птица певачица, живи у близини људских станишта, храни се бубама, глистама и зрневљем. Време кошења ливада му је погодно за исхрану на кошевинама. Можда је по томе и добио име кос, те су тако повезана ова два појма.

Косовица у Албанији није једина Косовица. У општини Ивањица налази се истоимено село Косовица. Топоним Косовица је настао преко придева косово, помоћу суфикса –ица, што је типична српска творба.

Становништво Косовице чине искључиво Грци. За Албанце је ово село Кошовица, а за Грке у непреличеном српском облику Косовица.

Постави коментар