Мехер Баба: Учитељ


Ја сам једини Вољени, а сви ви сте моје љубави, ја сам једини Љубавник, а сви ви сте моји вољени.
*
Немогуће је послушати ме потпуно све док немате потпуну љубав према мени и док ме сасвим не прихватите као утеловљеног Бога.
*
Моје љубави могу да се упореде са неким ко толико обожава лавове да једног лава држи у својој кући. Али пошто се боји лава, чува га у кавезу… Према мени се поступа као према томе лаву. Ту је љубав , ту је дивљење, љубав љубавника ми је храна. Ипак, одвојен сам од љубавника који се не баца у кавез да постане храна лаву љубави, да постане сасвим уништен у својој љубави према Вољеном.
*
Онај који се одрекне живота издвојеног ега у корист живота само-преданости Учитељу, преко новог ега живи као инструмент у рукама Учитеља. Учитељ делује кроз њега: “Не ја, већ Ти“. Пре него што било шта започне трагалац би требало да каже како није он тај који дела већ то Учитељ ради кроз њега, а пошто заврши своје дело не полаже право на његове резултате нити ужива у њима, већ их даје свом Учитељу.
*
Онај који се преда Саврженом Учитељу предаје се потпуно, без тражења одобрења. Он чак ни не очекује да Учитељ похвали његову предају. Потпуна преданост отеловљује прихватање.
.
Учитељ помаже трагаоцу на своје недокучиве начине, који се не могу упоредити са начинима света. А ако трагалац треба да буде пријемчив за ту помоћ, он мора да учини стварни напор да се преда Божанској вољи Учитеља.
*
Допустам вегетаријанцима да следе своју дијету, не вегетаријанцима да једу месо, рибу, итд. Не мешам се ни у једну религију и свима допуштам да без сметњи следе своја веровања. У поређењу са љубављу за Бога, спољашњи обреди немају никакву вредност.
*
Ако грешите, помислите да то Баба греши. Ако осетитите бол, помислите да то Бабу боли.Ако све ово радите искрено, нешто ћете спознати и заборавићете на себе, па чак чинити све за Бабу.

Фото: Мехер Баба; Википедија

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s